Stará verze oblíbeného koláčku Den a noc, s měkoučkým, nevysušeným, válkaným těstem.
600 | gramů | hladká mouka |
380 | gramů | máslo |
200 | gramů | moučkový cukr |
1 | špetka | sůl |
3 | kusy | vejce |
1 | balíček | prášek do pečiva |
1⁄2 | balíček | vanilkový cukr |
1⁄2 | čajová lžička | skořice |
100 | gramů | ořechy |
2 | polévkové lžíce | kakao |
1 | polévková lžíce | olej |
1 | polévková lžíce | moučkový cukr |
marmeláda |
Z mouky, cukru, másla nebo jiného tuku, kypřicího prášku, soli, ze dvou vajec a jednoho žloutku zamícháme těsto. Těsto rozdělíme na dva stejné díly.
Do jednoho dílu přidáme mleté ořechy a skořici a dobře promícháme.
Do druhého dílu přidáme kakao, olej, vanilkový cukr a lžíci cukru, dobře promícháme.
Plech vymažeme a vysypeme moukou.
Hnědé, kakaové těsto vyválíme, jde to jednoduše, těsto se netrhá, je jako plastelína. Potom dáme těsto na plech. Já vždy těsta válkám na pečícím papíře, pak se snadno přenášejí na plech. Potřeme jemně marmeládou, nejlepší je nějaká kyselkavá.
Ořechové těsto vyválíme a přendáme na marmeládu.
Vrch potřeme rozšlehaným bílkem co nám zbylo. Pokud chceme dát na koláč čokoládovou polevu, nepotíráme vršek bílkem.
Pečeme na 180 stupňů 25-30 minut, podle trouby.
Upečený koláček posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.