Zuzanka 311
Zajíčka můžeme jíst spolu s velikonočním jídlem z košíku. Pokud mu však před pečením na bříško dáme tvaroh, džem získáme tím lahodný koláč ve stylu moravských kynutých koláčů.
Ingredience
150 | mililitrů | mléko |
3 | polévkové lžíce | krystalový cukr |
15 | gramů | čerstvé droždí |
125 | gramů | hladká mouka extra speciál |
125 | gramů | polohrubá mouka |
1 | kus | vejce |
špetka | sůl | |
50 | gramů | máslo |
rozinky |
Postup
Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek, který smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout cca 40 minut.
Následně z těsta vytvarujeme 6 bochníků – 3 bříška, 3 ouška. Namísto očí, použijeme rozinky.
Zajíčky potřeme žloutkem smíchaným s trochou mléka a upečeme při teplotě 160° 20-25 minut.
Pokud chceme zajíčky, jako koláč, tak smícháme jemný tvaroh s cukrem a naneseme zajíčkem na bříška, do středu přidáme lžičku džemu. Vznikne tzv. moravský koláč.