admin
Šťavnatý a svěží koláček vhodný i pro nadcházející léto.
| 2 1⁄2 | hrníčky | hladká mouka |
| 1 1⁄2 | hrníčky | cukr práškový |
| 10 | polévkové lžíce | máslo |
| 2 | kusy | vejce |
| 1 1⁄2 | čajové lžičky | prášek do pečiva |
| 1⁄2 | čajová lžička | soda bikarbona |
| 1 | špetka | sůl |
| 2 | polévkové lžíce | citrónová kůra |
| 2 | čajové lžičky | vanilkový extrakt |
| 1⁄4 | hrnek | řecký jogurt |
| 1 | hrnek | podmáslí |
| 2 | polévkové lžíce | citrónová šťáva |
| Poleva: | ||
| 1⁄2 | hrnek | máslo |
| 2 | hrníčky | cukr |
| 2 | polévkové lžíce | zakysaná smetana 30% |
| 1 | špetka | sůl |
| 2 | polévkové lžíce | citrónová šťáva |
| 1⁄2 | polévková lžíce | citrónová kůra |
| 1 | čajová lžička | vanilkový extrakt |
Všechny suroviny si připravím dopředu aby měly jednotnou pokojovou teplotu. Máslo s cukrem šlehám do světlé pěny, přidám postupně vajíčka a šlehám aby se hmota spojila, zašlehám citrónovou kůru a šťávu a vanilkový extrakt – ne dlouho aby nám šťáva nesrazí vyšlehanou pěnu.
Mouku si prosejem, zamíchám do ní pdp, sodu bikarbonu a sůl. Podmáslí smíchám s jogurtem a střídavě s moukou přidávám do máslové hmoty.
Vyliji na plech (20 x 32 cm) vystlaný pečícím papírem a dám péct do vyhřáté trouby na 180°, pečeme přibližně 25 min. aby byly okraje pěkně zlatavé – vyzkoušíme špejlí. Upečené nechám vychladnout.
Poleva – máslo a smetanový sýr, smetanu utřeme s cukrem, zamíchám ostatní suroviny a natřeme na vychladlý koláč, vrch můžeme posypat drobnými bonbóny. Necháme ztuhnout.
admin

