Koláče

Vanilkovo-citronový koláč




admin

Šťavnatý a svěží koláček vhodný i pro nadcházející léto.

Ingredience
2 1⁄2 hrníčky hladká mouka
1 1⁄2 hrníčky cukr práškový
10 polévkové lžíce máslo
2 kusy vejce
1 1⁄2 čajové lžičky prášek do pečiva
1⁄2 čajová lžička soda bikarbona
1 špetka sůl
2 polévkové lžíce citrónová kůra
2 čajové lžičky vanilkový extrakt
1⁄4 hrnek řecký jogurt
1 hrnek podmáslí
2 polévkové lžíce citrónová šťáva
Poleva:
1⁄2 hrnek máslo
2 hrníčky cukr
2 polévkové lžíce zakysaná smetana 30%
1 špetka sůl
2 polévkové lžíce citrónová šťáva
1⁄2 polévková lžíce citrónová kůra
1 čajová lžička vanilkový extrakt
Postup

Všechny suroviny si připravím dopředu aby měly jednotnou pokojovou teplotu. Máslo s cukrem šlehám do světlé pěny, přidám postupně vajíčka a šlehám aby se hmota spojila, zašlehám citrónovou kůru a šťávu a vanilkový extrakt – ne dlouho aby nám šťáva nesrazí vyšlehanou pěnu.

Mouku si prosejem, zamíchám do ní pdp, sodu bikarbonu a sůl. Podmáslí smíchám s jogurtem a střídavě s moukou přidávám do máslové hmoty.

Vyliji na plech (20 x 32 cm) vystlaný pečícím papírem a dám péct do vyhřáté trouby na 180°, pečeme přibližně 25 min. aby byly okraje pěkně zlatavé – vyzkoušíme špejlí. Upečené nechám vychladnout.

Poleva – máslo a smetanový sýr, smetanu utřeme s cukrem, zamíchám ostatní suroviny a natřeme na vychladlý koláč, vrch můžeme posypat drobnými bonbóny. Necháme ztuhnout.

Doplňující obrázky
Vanilkovo-citronový koláč, Recepty na koláče, Maria, 1

admin





Ochutnejte také