Dorty

Borůvkově – smetanový dortík




Svěží ovocný dortík můžete udělat z čerstvých i mražených borůvek.

Ingredience
Korpus:
4 kusy vejce
4 polévkové lžíce třtinový cukr
4 polévkové lžíce špaldová mouka celozrnná
1 čajová lžička prášek do pečiva
Borůvková náplň:
500 gramů borůvky
6 plátky želatina
Smetanová náplň:
250 mililitrů šlehačková smetana
250 gramů zakysaná smetana
1 balíček vanilkový cukr
6 plátky želatina
Postup

Korpus:

Bílka vyšleháme s cukrem do tuhého sněhu, krátce zašleháme žloutky a už jen ručně opatrně přimícháme prosetou mouku z míchanou s práškem do pečiva.

Pečeme ve formě, o průměru cca 24 cm, vystlané pečícím papírem i kolem boků můžete dát pás papíru, při teplotě cca 185°C cca 30 minut. Necháme vychladnout, v případě potřeby zarovnáme.

Borůvková náplň:

Borůvky čerstvé nebo mražené přendáme do hrnce, přidáme trošku vody a za občasného míchání přivedeme k varu.

Plátky želatiny namočíme na pár minut do trochy vody, poté je vymačkáme a přidáme k horkému rozvařenému ovoci, mícháme do jejího rozpuštění.

Ovocné pyré, necháme trošku vychladnout, ale ještě před ztuhnutím nalijeme na vychlazený korpus, kolem kterého jsme dali boční rám z dortové formy, nebo ráfek.

Pokud ovoce pustilo více šťávy a ovocná náplň je v této fázi ještě řídká, potřete korpus nejprve džemem.

Dáme zchladit a ztuhnout alespoň na hodinku do chladničky.

Smetanová náplň:

Plátky želatiny namočíme. Šlehačku vyšleháme s cukrem do tuha, krátce k ní přišleháme zakysanou smetanu.

Želatinu krátce zahřejeme, počkáme než se rozpustí, přimícháme k ní 2 lžíce smetanové hmoty, rozmícháme a přimícháme ke smetanové náplni. Tu nalijeme na vychlazenou borůvkovou náplň. Dáme na 2 hodinky ztuhnout do chladničky.





Ochutnejte také