Svěží ovocný dortík můžete udělat z čerstvých i mražených borůvek.
Korpus: | ||
4 | kusy | vejce |
4 | polévkové lžíce | třtinový cukr |
4 | polévkové lžíce | špaldová mouka celozrnná |
1 | čajová lžička | prášek do pečiva |
Borůvková náplň: | ||
500 | gramů | borůvky |
6 | plátky | želatina |
Smetanová náplň: | ||
250 | mililitrů | šlehačková smetana |
250 | gramů | zakysaná smetana |
1 | balíček | vanilkový cukr |
6 | plátky | želatina |
Korpus:
Bílka vyšleháme s cukrem do tuhého sněhu, krátce zašleháme žloutky a už jen ručně opatrně přimícháme prosetou mouku z míchanou s práškem do pečiva.
Pečeme ve formě, o průměru cca 24 cm, vystlané pečícím papírem i kolem boků můžete dát pás papíru, při teplotě cca 185°C cca 30 minut. Necháme vychladnout, v případě potřeby zarovnáme.
Borůvková náplň:
Borůvky čerstvé nebo mražené přendáme do hrnce, přidáme trošku vody a za občasného míchání přivedeme k varu.
Plátky želatiny namočíme na pár minut do trochy vody, poté je vymačkáme a přidáme k horkému rozvařenému ovoci, mícháme do jejího rozpuštění.
Ovocné pyré, necháme trošku vychladnout, ale ještě před ztuhnutím nalijeme na vychlazený korpus, kolem kterého jsme dali boční rám z dortové formy, nebo ráfek.
Pokud ovoce pustilo více šťávy a ovocná náplň je v této fázi ještě řídká, potřete korpus nejprve džemem.
Dáme zchladit a ztuhnout alespoň na hodinku do chladničky.
Smetanová náplň:
Plátky želatiny namočíme. Šlehačku vyšleháme s cukrem do tuha, krátce k ní přišleháme zakysanou smetanu.
Želatinu krátce zahřejeme, počkáme než se rozpustí, přimícháme k ní 2 lžíce smetanové hmoty, rozmícháme a přimícháme ke smetanové náplni. Tu nalijeme na vychlazenou borůvkovou náplň. Dáme na 2 hodinky ztuhnout do chladničky.