Kamila | Čokoládový dort s višněmi
Dort na přání, kombinace čokolády a višní je opravdu skvělý.
Na dva korpusy: | ||
8 | kusy | vejce |
6 | polévkové lžíce | špaldová mouka celozrnná |
4 | polévkové lžíce | kakao |
10 | polévkové lžíce | cukr |
Čokoládová náplň: | ||
400 | mililitrů | mléko |
1 | balíček | čokoládový pudink |
3 | polévkové lžíce | třtinový cukr |
200 | gramů | čokoláda 70% |
250 | gramů | mascarpone |
Ovocná náplň: | ||
1 | kus | višňový kompot |
1 | polévková lžíce | Solamyl |
Korpus: Upečeme dva korpusy o průměru cca 24 cm, každý ze 4 vajec, 3 pl mouky, 2pl kakaa a 5 pl krys.cukru.
Bílky s cukrem vyšleháme do tuhého sněhu. Na závěr krátce přišleháme po jednom žloutku a již lehce ručně prosetou mouku smíchanou s kakaem. Pečeme v kulaté formě (moje měla průměr 24 cm) vystlané pečícím papírem při teplotě cca 170°C (možná vám postačí i 160°C) cca 45 minut, nebo podle zkušenosti se svou troubou. Necháme vychladnout. Postup zopakujeme s druhým korpusem. Po vychlazení každý z korpusů přeřízneme na poloviny.
Čokoládová náplň: Z mléka, cukru a pudinku, uvaříme hustý pudink. Do horkého zamícháme čokoládu. Mícháme dokud se nerozpustí. Na vrch uložím potravinovou fólii a necháme vychladnout, můžeme to urychlit studenou vodní lázní.
Mascarpone vyšleháme do tuha, chci-li sladší krém můžeme přidat ještě 1PL moučkového cukru. Chcete-li tužší krém použijte místo mascarpone 250 g změklého másla. Ručně lehce vmícháme vychlazený pudink. Můžeme dát ještě ztuhnout do chladu.
Ovocná náplň: Celý kompot přelijeme do hrnce, v troše vody rozmícháme Solamyl, nalijeme ke kompotu a vaříme do zhoustnutí. Za občasného míchání necháme vychladnout.
Dokončení: Korpusy prořízneme napůl. Spodní korpus potřeme tenčí vrstvou krému (cca 1/4), na kterou rozetřeme cca 1/3 ovocné náplně, překryjeme druhým korpusem. Postup zopakujeme ještě dvakrát. Dort potřeme krémem podle potřeby i boky. Dáme ztuhnout do chladničky. Vychlazený dort ozdobíme podle fantazie.
Kamila
Kamila
Kamila