moje oblíbená
125 | gramů | máslo |
1 | hrnek | hnědý cukr |
4 | polévkové lžíce | med |
1 | čajová lžička | soda bikarbona |
1 | čajová lžička | ocet |
3 | hrníčky | hladká mouka |
3 | kusy | vejce |
1⁄2 | hrnek | mleté vlašské ořechy |
500 | mililitrů | mléko |
1 | balíček | Zlatý klas |
2 | polévkové lžíce | hnědý cukr |
1 | plechovka | kondenzované mléko karamelové |
250 | gramů | máslo |
vlašské ořechy |
Těsto:
Máslo, hnědý cukr, med dáme do hrnce a na mírném ohni za občasného míchání necháme rozpustit. Potom přidáme sodu bikarbonu smíchanou s octem. Stále mícháme dokud nám směs „nezoranžoví“.
Odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout. Občas promícháme.
Do mírně vychlazené směsi přidáme rozšlehaná vajíčka a následně i po částech mouku a mleté ořechy. Vypracujeme těsto.
Vypracované těsto rozdělíme na 6 větších a 1 menší část. Všechny rozválíme na pomoučeném vále a přendáme do vymazané dortové formy.
Takto připravené korpusy upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Po upečení vyjmeme a necháme úplně vychladnout.
Krém:
Z mléka, zlatého klasu a cukru si uvaříme pudink podle návodu na obalu. Necháme ho vychladnout.
Karamelové kondenzované mléko utřeme s máslem a následně po částech přidáme pudink.
6 velkých korpusů potřeme krémem, slepíme a nakonec celý dort potřeme tenkou vrstvou krému.
Malý korpus najemno podrvíme, smícháme s najemno posekanými oříšky a touto směsí posypeme celý dort.
Recept jsem našla na internetu, vyzkoušela a stal se mou srdcovkou.
Já peču 7 stejně velkých plátů na pečícím papíře. Po upečení každé těsto oříznu podle šablony. Tyto ořízky mi postačují na posypání dortu, takže to menší těsto nepečeme.
Na fotografii je svatební dort, dělaný z duplované dávky. Byla dělaná pro mou neteř.