Dorty

Hrnkový medový dort




moje oblíbená

Ingredience
125 gramů máslo
1 hrnek hnědý cukr
4 polévkové lžíce med
1 čajová lžička soda bikarbona
1 čajová lžička ocet
3 hrníčky hladká mouka
3 kusy vejce
1⁄2 hrnek mleté ​​vlašské ořechy
500 mililitrů mléko
1 balíček Zlatý klas
2 polévkové lžíce hnědý cukr
1 plechovka kondenzované mléko karamelové
250 gramů máslo
vlašské ořechy
Postup

Těsto:

Máslo, hnědý cukr, med dáme do hrnce a na mírném ohni za občasného míchání necháme rozpustit. Potom přidáme sodu bikarbonu smíchanou s octem. Stále mícháme dokud nám směs „nezoranžoví“.

Odstavíme z ohně a necháme mírně vychladnout. Občas promícháme.

Do mírně vychlazené směsi přidáme rozšlehaná vajíčka a následně i po částech mouku a mleté ​​ořechy. Vypracujeme těsto.

Vypracované těsto rozdělíme na 6 větších a 1 menší část. Všechny rozválíme na pomoučeném vále a přendáme do vymazané dortové formy.

Takto připravené korpusy upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Po upečení vyjmeme a necháme úplně vychladnout.

Krém:

Z mléka, zlatého klasu a cukru si uvaříme pudink podle návodu na obalu. Necháme ho vychladnout.

Karamelové kondenzované mléko utřeme s máslem a následně po částech přidáme pudink.

6 velkých korpusů potřeme krémem, slepíme a nakonec celý dort potřeme tenkou vrstvou krému.

Malý korpus najemno podrvíme, smícháme s najemno posekanými oříšky a touto směsí posypeme celý dort.

Doplňující poznámky

Recept jsem našla na internetu, vyzkoušela a stal se mou srdcovkou.

Já peču 7 stejně velkých plátů na pečícím papíře. Po upečení každé těsto oříznu podle šablony. Tyto ořízky mi postačují na posypání dortu, takže to menší těsto nepečeme.

Na fotografii je svatební dort, dělaný z duplované dávky. Byla dělaná pro mou neteř.





Ochutnejte také