Kusek kolace
Toto je nejlepší citrónový koláč na světě! Je to skutečně ten nejchutnější koláč, jaký jste kdy udělali. Recept je jednoduchý těsto připravíte v jedné velké misce
230 | gramů | máslo změklé |
230 | gramů | moučkový cukr |
1 | kus | prášek do pečiva |
4 | polévkové lžíce | mléko |
4 | kusy | vajíčka velikost L |
2 | kusy | citrónová kůra |
180 | gramů | krystalový cukr |
Citronová poleva: | ||
180 | gramů | krystalový cukr |
2 | kusy | citron – šťáva |
Formu na pečení 24 x 24 x 5,5 cm vymažeme a poté vyložíme papírem, přičemž jej úhledně zatlačíme do rohů formy. Troubu předehřejte na 160°C.
Do velké mísy změřte všechny ingredience a dobře šlehejte asi 2 minuty, dokud se dobře nerozmixují, nejlépe je k tomu elektrický mixér, ale samozřejmě můžete šlehat i ručně. Přemístěte směs do připravené formy. Vrch jemně zarovnejte.
Pečte uprostřed předehřáté trouby asi 35 – 40 minut, nebo dokud plech po mírném stlačení prstem uprostřed nevyskočí zpět a nezačne se stahovat ze stran formy.
Nechte koláč ve formě několik minut vychladnout. Opatrně odstraňte papír a položte koláč na mřížku umístěnou nad podnosem (k zachycení kapek polevy).
Chcete-li připravit citrónovou polevu, smíchejte citrónovou šťávu a krystalový cukr v malé misce, abyste získali tekutou konzistenci. Tuto směs rovnoměrně nanášejte na koláč, dokud je ještě teplý. Vychladlý koláč nakrájíme na čtverce.