Vánoční perníkový koláč, bez kterého si neumíme představit Vánoce. Už při pečení nám provoní celý dům a navodí nám Vánoční atmosféru. Jelikož nemá žádnou nádivku je trvanlivý, avšak u nás dlouho nevydrží.
Těsto: | ||
600 | gramů | hladká mouka |
240 | gramů | moučkový cukr |
4 | kusy | vejce |
100 | gramů | máslo |
4 | polévkové lžíce | med |
2 | čajové lžičky | perníkový pepř |
1 | čajová lžička | skořice |
1 | čajová lžička | soda bikarbona |
Ještě potřebujeme: | ||
1 | hrnek | švestková povidla |
250 | gramů | mleté ořechy |
1 | kus | vejce |
20 | kusy | ořechy |
Z mouky, cukru, másla, vajec, horkého medu, skořice, perníkového pepře a ze sody bikarbony připravíme těsto. Rozdělíme ho na 4 díly a odložíme je na 2 hodiny na chladné místo.
Plech na pečení vymažeme. Každý díl odleželého těsta rozválíme, potřeme švestkovými marmeládami a posypeme 2 hrstmi pomletých ořechů. Všechny pláty takto postupně navrstvíme. Naplněný koláč potřeme rozšlehaným vajíčkem, poklademe na něj půlky přepůlených ořechů a pečeme 40 minut na 180 °C.
Koláč po upečení necháme vychladnout a krájíme druhý den.