Pro milovníky máku můžeme sladké pletenky naplnit makovou plnou nebo čokoládou, případně natřít nuttelou a vytvořit twister.
Těsto: | ||
500 | gramů | hladká mouka speciál |
250 | mililitrů | mléko |
25 | gramů | droždí |
3 | polévkové lžíce | cukr |
1 | kus | vejce |
1 | kus | žloutek |
1 | špetka | sůl |
50 | gramů | máslo |
Náplň: | ||
100 | mililitrů | voda |
100 | gramů | cukr krupice |
200 | gramů | mletý mák |
1 | polévková lžíce | citrónová kůra |
1 | špetka | skořice |
K potření: | ||
1 | kus | vejce |
V troše mléka si rozmícháme droždí s člunem cukru a necháme vzejít kvásek. Prosejeme mouku, přidáme ostatní suroviny a kvásek, uhněteme hladké a pružné těsto, které necháme vykynout.
Když těsto vykyne, rozválím ho na obdélník, spodní část natřem makovou nádivkou a přeložím druhou polovinou těsta. Nastříháme na 2 cm pásky, dva konce zatočím opačným směrem a poté svinu do spirály.
Nechám na plechu podkynout, potřu vajíčkem a peču v troubě vyhřáté na 180 stupňů, peču za 20-25 minut.
Náplň: vodu s cukrem povaříme 2-3 minuty, poté přisypeme mletý mák, trochu skořice, kůru citronu. Promíchám a ochladím.
Počet ks záleží na velikosti, já si těsto vážím a rozdělím na 8 ks.