Recept na formu ve tvaru srdce 23x23x8 cm
5 | kusy | vejce |
120 | gramů | hladká mouka |
30 | gramů | kakao |
5 | polévkové lžíce | olej |
150 | gramů | krystalový cukr |
500 | gramů | mascarpone |
2 | kusy | šlehačková smetana |
400 | gramů | džem |
ovoce čerstvé | ||
3 | kusy | vanilkový cukr |
ovoce zmrazené |
Piškot:
Jedná se o klasický recept na piškotové těsto. Začínáme bílek do sněhu a po chvilce postupně přidáváme cukr. Šleháme dokud sníh není tuhý. Potom po jednom zašleháme žloutky, poté olej. Nakonec vařečkou vmícháme prosetou hladkou mouku a kakao. Pokud někdo nechce tmavý dort, nahradí 30 g kakaa 30 g hladké mouky.
Takto připravené těsto vylijeme do formy. Formu nevymašťujeme. Na spodek formy vystřihneme z pečicího papíru srdíčko odpovídající dovnitř formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150-160 stupních cca 50 min.
Po dopečení necháme dort ve formě vychladnout. Následně ostrým nožem ořízneme okraje a opatrně vyklopíme. Mně piškot natekla na cca 6 cm, takže jsem ji překrajovala na 3 pláty.
Náplň:
Mascarpone a vyšlehanou šlehačku utřeme s 3 ks vanilkového cukru.
Plnění:
Jak už jsem psala, piškotu jsem prořízla na tři pláty pomocí nitě. Řežu tak, že si vždy naměřím výšku plátu a nožem udělám po obvodu dortu cca 1 cm zářez do dortu. Do zářezů dám nit a táhnem k sobě.
Na první plát natřeme džem, dáme vrstvu krému, nebojte se dát poctivě, je ho dost. Na krém dáme odtečené mražené ovoce.
Položíme druhý plát a postup opakujeme.
Třetí plát natřeme zespodu zbytkem džemu a položíme na druhý plát a opět dáme vrstvu krému. Zbytkem krému zahladíme boky. Nevadí, pokud z boků dortu prosvítá těsto nebo ovoce, to je efekt nahé dortu.
Vrch dortu ozdobíme čerstvým ovocem podle chuti a dostupnosti. Tentokrát jsem zvolila velice jednoduché zdobení jahodami.