Dorty

Nahý dort ve tvaru srdce




Recept na formu ve tvaru srdce 23x23x8 cm

Ingredience
5 kusy vejce
120 gramů hladká mouka
30 gramů kakao
5 polévkové lžíce olej
150 gramů krystalový cukr
500 gramů mascarpone
2 kusy šlehačková smetana
400 gramů džem
ovoce čerstvé
3 kusy vanilkový cukr
ovoce zmrazené
Postup

Piškot:

Jedná se o klasický recept na piškotové těsto. Začínáme bílek do sněhu a po chvilce postupně přidáváme cukr. Šleháme dokud sníh není tuhý. Potom po jednom zašleháme žloutky, poté olej. Nakonec vařečkou vmícháme prosetou hladkou mouku a kakao. Pokud někdo nechce tmavý dort, nahradí 30 g kakaa 30 g hladké mouky.

Takto připravené těsto vylijeme do formy. Formu nevymašťujeme. Na spodek formy vystřihneme z pečicího papíru srdíčko odpovídající dovnitř formy. Pečeme ve vyhřáté troubě na 150-160 stupních cca 50 min.

Po dopečení necháme dort ve formě vychladnout. Následně ostrým nožem ořízneme okraje a opatrně vyklopíme. Mně piškot natekla na cca 6 cm, takže jsem ji překrajovala na 3 pláty.

Náplň:

Mascarpone a vyšlehanou šlehačku utřeme s 3 ks vanilkového cukru.

Plnění:

Jak už jsem psala, piškotu jsem prořízla na tři pláty pomocí nitě. Řežu tak, že si vždy naměřím výšku plátu a nožem udělám po obvodu dortu cca 1 cm zářez do dortu. Do zářezů dám nit a táhnem k sobě.

Na první plát natřeme džem, dáme vrstvu krému, nebojte se dát poctivě, je ho dost. Na krém dáme odtečené mražené ovoce.

Položíme druhý plát a postup opakujeme.

Třetí plát natřeme zespodu zbytkem džemu a položíme na druhý plát a opět dáme vrstvu krému. Zbytkem krému zahladíme boky. Nevadí, pokud z boků dortu prosvítá těsto nebo ovoce, to je efekt nahé dortu.

Vrch dortu ozdobíme čerstvým ovocem podle chuti a dostupnosti. Tentokrát jsem zvolila velice jednoduché zdobení jahodami.​​​

Doplňující obrázky
Nahá dort ve tvaru srdce, Recepty na dorty, Andrea Ferančíková, 1

Nahá dort ve tvaru srdce, Recepty na dorty, Andrea Ferančíková, 2

Nahá dort ve tvaru srdce, Recepty na dorty, Andrea Ferančíková, 3

Nahá dort ve tvaru srdce, Recepty na dorty, Andrea Ferančíková, 4





Ochutnejte také