Dorty

Kinder bueno dort




návykový dort pro milovníky spojení nugátu a oříšků

Ingredience
5 kusy vejce
200 gramů krystalový cukr
150 gramů hladká mouka
70 gramů ořechy
2 polévkové lžíce voda horká
2 polévkové lžíce olej
1 kus prášek do pečiva
500 gramů mascarpone
2 kusy tvaroh jemný
300 gramů nugát
2 polévkové lžíce bourbon vanilka
3 polévkové lžíce moučkový cukr
2 balíčky Kinder Bueno
50 gramů cukr
100 mililitrů voda horká
200 gramů mléčná čokoláda
100 mililitrů smetana ke šlehání
Postup

Příprava korpusu průměr 24cm:

vejce si rozdělíme na žloutky a bílky.

Bílka dáme do šlehací mísy, žloutky do menší misky stranou.

Bílka spolu s 200 g krystalového cukru šleháme do velmi pevné pěny. Mezitím si dáme vařit vodu. Když jsou bílky vyšlehané, do misky se žloutky přidáme 2 lžíce vroucí vody a 2 lžíce rostlinného oleje, promícháme. Smíšenou žloutkovou směs přelijeme do bílkové a celou směs spojíme ručně, zlehka, aby se nám směs nerozbila. Následně do této spojené směsi opět lehce ručně přidáme hladkou mouku s kypřicím práškem a pomleté ​​ořechy – ideální jsou vlašské nebo lískové oříšky. a promícháme, dokud nám nevznikne kompaktní nadýchané těsto. Připravené těsto přelijeme do ráfku nebo dortové formy průměru 24cm, vystlané pečícím papírem a dáme péct na 170 stupňů přibližně 50 až 55 minut.

Cukrový rozvar na korpus.

Jelikož tento dort je o speciální, tentokrát nebudeme pláty jak je zvykem potírat džemem, ale cukrovým sirupem, který si připravíme tak, že v kastrůlku zahřejeme vodu (100 ml) s cukrem (50 gramů) dokud se nám Cukr úplně nerozpustí.

Náplň:

ručním mixérem nebo robotem smícháme spolu 500g mascarpone, 2x 250g jemného tvarohu, 3PL moučkového cukru a 2 polévkovými lžícemi bourbon vanilku (já používám pastu) do pevnějšího krému. Když je krém skoro ideální k plnění, přidáme 300g rozpuštěného nugátu který jsme nechali vychladnout do pokojové teploty a spolu promícháme do ideální konzistence (měla by být krémová, nestékat, krém by měl lehce stát na šlehači)

Tento krém zatím dáme do chladničky na cca půl hodinku, aby se nám lépe plnil dort a troška zhustla, zatímco nám vychladne korpus.

Pracovní postup plnění dortu:

Když máme korpus vychlazený, vyjmeme ho z formy (opatrně ořízneme okraje formy, aby se nám neroztrhal) a prořízneme rovnoměrně na tři pláty.

Spodní plát – ten ošklivější co byl na hoře dáme na spodek, a začneme ho zalévat připraveným cukrovým sirupem, tak, aby byl korpus pěkně nasáklý, ne však úplně mokrý jako u punčáku 🙂

Následně přidáme jednu třetinu nádivky ideálně cukrářskou kapsou aby to bylo rovnoměrné. Přendáme druhým plátem, který opět pokropíme cukrovým sirupem a naneseme druhou třetinu nádivky. Přikyjeme třetím plátem a dort otřeme polovinou zbylého krému na tenčí. Dort v tomto stadiu nemusí být perfektně uhlazený, neboť jej budeme ještě finálně otírat, když nám ztuhne v chladničce cca 1 až dvě hodinky.

Když dort poprvé ztuhl, už jej jen dokonale uhladíme zbylým krémem a dáme do chladničky tuhnout minimálně na 4 hodiny, ideálně však přes noc.

Čokoládová poleva a zdobení:

Dort zdobíme mléčnou čokoládou a kinder bonem, Dort můžeme efektně polit celou stékanci, nebo jen po povrchu a sem tam stékanec, jak jsem dělala já.

Budeme potřebovat 200g mléčné čokolády a 100 gramů šlehačky, tyto ingredience si připravíme ve vodní lázni, kde v horké šlehačce rozpustíme čokoládu.

Pozor: na dort nemůžeme nanášet horkou čokoládu, rozpustil by se nám krém na dortu a těžko by se to roztíralo. Čololádu necháme troška vychladnit tak, abychom v ní udrželi prst a aplikujeme libovolně nebo podle doporučení výše na dort. Dozdobíme rozlámaným kinder bonem a pokud nám ještě zůstal nějaký krém, můžeme také dozdobit kopečky tohoto krému, který aplikujeme pomocí cukrářského sáčku bez špičky nebo s ozdobnou špičkou.

Dort dáme ještě na hodinku do chladničky a můžeme se do ní pustit 🙂

Když receptík vyzkoušíte, dejte vědět jak chutnalo, u mých zákazníků iu nás doma sklízel neskutečné úspěchy.





Ochutnejte také