Podle tohoto receptu dělám i vánočku, akorát přidám vanilku a více cukru.
1 | kilogram | polohrubá mouka |
1 | kus | droždí |
500 | mililitrů | mléko |
3 | polévkové lžíce | krystalový cukr |
3 | polévkové lžíce | sušené mléko |
3 | kusy | vejce |
1 | kus | kypřicí prášek |
125 | gramů | máslo rozpuštěné |
špetka | sůl | |
trochu | rozinky |
Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku spolu se sušeným mlékem prosejeme a přidáme k ní kvásek a ostatní suroviny. Kdo má rád, může do těsta přidat rozinky.
Vyhněteme hladké těsto, které necháme vykynout cca 1h na teplém místě. Po vykynutí rozdělíme těsto na dva bochánky a každý bochník na tři menší, které necháme ještě 20 minut podkynout.
Každý bochník pak vytvarujeme do tvaru válce a upleteme jako pletenku a položíme do vymazané formy nebo na plech. Můžete si uplést jednu velkou, nebo dvě menší.
Pletenky potřeme vajíčkem a můžeme posypat mandlovými lupínky. Nejprve pečeme v troubě na 220 ° asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 180 ° a dopékáme dalších 30-40 minut.