Výborný zákusek plný kávové chuti s třešněmi. Kávový korpus s kávovým krémem potěší všechny milovníky kávy.
Piškot 1: | ||
4 | kusy | vejce |
4 | polévkové lžíce | hladká mouka |
1⁄2 | balíček | prášek do pečiva |
4 | polévkové lžíce | krystalový cukr |
1 | čajová lžička | mletá káva |
2 | polévkové lžíce | olej |
Krém: | ||
500 | mililitrů | smetana ke šlehání |
1 | polévková lžíce | mletá káva |
500 | gramů | mascarpone |
3 | polévkové lžíce | moučkový cukr |
višně | ||
třešně | ||
Na vrch: | ||
100 | gramů | máslo |
3 | polévkové lžíce | moučkový cukr |
Ganache: | ||
150 | mililitrů | smetana ke šlehání |
150 | gramů | hořká čokoláda |
2 lžičky dobré mleté kávy zalijeme 2 dcl vroucí vody, zamícháme a necháme trošku vychladit.
1 deci potřebujeme do dvou piškotů před pečením a 1 deci po upečení na zvlhčení piškotů.
Do zavařených višní nebo třešní můžeme přidat asi deci rumu, oni pak chytí tak dobrou chuť. Necháme je v tom stát.
Piškot:
Vejce vyšleháme s cukrem do bledé husté hmoty a ještě za šlehání postupně přiléváme olej a pól deci uvařené a trošku vychlazené kávy. Potom už jen do hmoty liznou nebo vařečkou zamícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Dáme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi 15 minut.
Takto si upečeme dvě piškoty a necháme je vychladit.
Krém:
Smetanu ke šlehání dáme zahřát a dáme do ní lžíci kávy a promícháváme aby se káva vžila do smetany. Horkou smetanu scedíme přes husté sítko a smetanu necháme úplně nachladit v chladničce. Určete alespoň dvě hodiny.
Kávovou smetanu začneme šlehat, když je již polotuhá přidáme cukr a mascarpone a šleháme chvilku spolu.
Jednu piškot pokropíme s půl deci kávy, dáme půlku krému, do něj potlačujeme třešně a na ně dáme druhou půlku krému. Na krém položíme druhou navlhčenou piškot, navlhčenou stranou na krém. Zatížíme něčím rovným a necháme ztuhnout.
Ganache:
Připravíme si krém na potření zákusku pod ganache. Máslo vyšleháme s cukrem.
Na ganache si zahřejeme smetanu, nalámeme do ní čokoládu, odstavíme a mícháme dokud se nerozpustí.
Zatuhlý zákusek potřeme máslem s cukrem a polijeme s ganache. Necháme zatuhnout a krájíme ostrým, teplým nožem.