Dorty

Čokoládový dort s pralinkami




LiViera | Čokoládový dort s pralinkami

Jemná houbová piškot, čokoládový krém, zrcadlová poleva a pralinky.

Ingredience
Houbová kakaová piškot:
225 gramů bílek
120 gramů žloutek
135 gramů krystalový cukr
64 1⁄2 gramů černý čaj
64 1⁄2 gramů rum
75 balíčky hladká mouka speciál
30 gramů kakao
72 gramů olej
1⁄3 čajová lžička sůl
Jemný kakaový krém:
250 gramů mascarpone
250 gramů šlehačková smetana 33%
200 gramů hořká čokoláda 52%
180 gramů rostlinná šlehačka slazená
2 plátky želatina
4 polévkové lžíce voda
Zrcadlová poleva:
50 gramů hořká čokoláda 52%
42 gramů krystalový cukr
37 gramů voda
30 gramů kondenzované mléko
1 plátek želatina
2 polévkové lžíce voda
Postup

Korpus: V ingrediencích uvádím přesnou gramáž pro bílky a žloutky, orientačně je to 6 vajec.

Žloutky, uvařený čaj (dávka 64,5 g je uvařený černý čaj), rum, olej, sůl v tomto pořadí smícháme. Netřeba šlehat.

Postupně přidáme prosetou mouku smíchanou s kakaem, promícháme a přecedíme přes sítko, abychom se zbavili případných hrudek.

Vyšleháme sníh z bílek a cukru, postupně přidáme do žloutek a vylijeme do formy (20 x 20 cm) vystlané pečícím papírem.

Vložíme do pekáče s horkou vodou a pečeme na spodní příčce trouby, bez ventilátoru nejdříve 30 minut / 150 °C, poté teplotu snížíme na 130 °C a pečeme dalších 40 minut.

Po uplynutí této doby pečení na troubě potvoříme dvířka, vložíme mezi ně kuchyňskou utěrku a pečeme ještě 7 minut / 130 ° C (videonávod si můžete prohlédnout na mém webu, odkaz je v profilu).

Jemný kakaový krém: Rozvaříme živočišnou šlehačku, ještě do takové horké dáme čokoládu, ideál je Callebaut 54,5%, ale může být i 52% z Lidla. Čokoládu necháme rozpustit, promícháme, vychladíme a dáme na 1 hodinu do chladničky.

Želatinu namočíme do studené vody, po změknutí ji vyždímáme a rozpustíme v horké vodě. Čokoládovou šlehačku smícháme s rostlinnou a do polotuha vyšleháme. Přidáme mascarpone a znovu vyšleháme.

Trochu odebereme, přidáme do rozpuštěné želatiny, vymícháme, vylijeme do zbylého krému a znovu ručně promícháme.

Zrcadlová poleva: Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Vodu, cukr, kondenzované mléko, rozvaříme a odložíme ze sporáku. Ještě do takového horkého přidáme vyždímanou želatinu a čokoládu.

Pro zjemnění, přecedíme přes husté sítko. Necháme vychladit při pokojové teplotě. Na mém webu je také videonávod pro přípravu zrcadlové polevy.

Postup plnění: Kakaový korpus překrojíme na 3 části. Kraje ořízneme na velikost 18 x 18 cm.

Ráfek stejné velikosti vysteleme fólií položíme na podnos a postupně střídavě plníme piškot, krém (pomocí cukrářského sáčku), piškot, krém, piškot, krém a dáme do chladničky ztuhnout (asi na 1 hodinu).

Když je krém dostatečně tuhý, na vrch vylijeme zrcadlovou polevu a znovu dáme do chladničky ztuhnout. Po dvou hodinách dort vyjmeme z ráfku, stáhneme fólii a ozdobíme pralinkami.

Ať se vám daří

Doplňující obrázky
Čokoládový dort s pralinkami, Recepty na dorty, LiViera, 1

LiViera

Výnos
1 dort





Ochutnejte také