Koláč mého dětství, maminka ho pekla často ale samozřejmě na velký plech (pak z dvojité dávky).
Ingredience
| Těsto: | ||
| 300 | gramů | hladká mouka speciál |
| 2 | kusy | vejce |
| 50 | gramů | Palmarin |
| 125 | gramů | cukr práškový |
| 2 | polévkové lžíce | med |
| 1⁄2 | čajová lžička | soda bikarbona |
| 1⁄2 | čajová lžička | perníkový pepř |
| Náplň: | ||
| 150 | gramů | švestková povidla |
| 1 | polévková lžíce | rum |
| K potření: | ||
| 1 | kus | vejce |
Postup
Tuk, med a cukr si rozpustím nad párou. Mouku prosejem se sodou bb a pepřem, přidám vajíčka a cukrovou hmotu. Vymíchám hladké těsto.
Kousek z těsta si odložím boom na mřížky, zbytek natlačím do okrouhlé formy.
Povidla rozmíchám s rumem a namažu na těsto. Okraje těsta přehnu asi 1 cm na povidla. Udělám si palic ze zbývajícího těsta az něj udělám mřížky na povidla.
Potřu rozšlehaným vajíčkem. Dám péct do vyhřáté trouby na 180 ° a pečeme přibližně 40 min.

