Jarní, svěží málo sladké…
Ingredience
300 | gramů | hladká mouka |
100 | gramů | Hera máslová |
100 | mililitrů | mléko |
10 | gramů | droždí |
1 | polévková lžíce | rum |
1⁄2 | kus | citron – kůra |
1 | špetka | sůl |
1 | čajová lžička | cukr |
1 | kus | žloutek |
1 | polévková lžíce | mléko |
2 | kusy | vanilkový cukr |
Náplň: | ||
250 | mililitrů | zakysaná smetana 30% |
1 | polévková lžíce | med |
Postup
Ve vlažném mléce si rozmíchám cukr a droždí, mouku prosejem a přidám do ní ostatní suroviny – rum, citrónovou kůru, kvásek, tuk, sůl. Vymíchám si hladké těsto a hned s ním pracuji (nemusí kynout).
Na pomoučeném vále si těsto vyválím na tloušťku 5-6 mm a vykrajuji kolečka o průměru 8 cm. ukládám na plech s papírem.
Žloutek si utřeme s mléko, potřu kolečka a posypu vanilkovým cukrem. Dám pec do vyhřáté trouby na 200°, peču 15-20 min.pěkně do medova.
Kolečka nechám vychladnout a na každé dám do středu lžíci nádivky – smetanu utřem s medem. Na vrch posypu čokoládou a ozdobím ovocem.