Zákusky

Kakaová roláda bez mouky




Kakaová roláda bez mouky s krémem z mascarpone s černou polevou a malinami

Ingredience
7 kusy vejce
18 polévkové lžíce krystalový cukr
3 polévkové lžíce holandské kakao
1 špetka sůl
300 mililitrů šlehačková smetana
100 gramů mascarpone
3 polévkové lžíce voda
3 polévkové lžíce černé kakao
1 čajová lžička máslo
džem višňový
maliny
máta
Postup

Troubu vyhřát na 200 stupňů. Peče se 5-7 minut na programu horní a dolní ohřev. Přichystáme si plech – dáme pečící papír, rohy zastřihneme a založíme aby těsto mělo pěkné rohy.

Těsto:

7 vajíček rozdělíme na bílku a žloutky. Žloutky utřeme se 4 PL krystalového cukru do husté pěny. Do bílek přidáme špetku soli a dáme šlehat.

Potom snížíme otáčky a do šlehaných bílek přidáme (postupně po 1 lžíci) 7 PL krystalového cukru. Po chvíli můžeme dát zase na vysoké otáčky a necháme vyšlehat na tuhý sníh.

Do vyšlehaných žloutek s cukrem prosejeme 3 lžíce holandského kakaa a promícháme metličkou. Sníh postupně přidáváme do žloutkové směsi a promícháváme metličkou.

Těsto vylijeme na připravený plech a dáme péct na 5-7 minut. (Hotové těsto otočíme a dáme na druhý pečící papír, abychom ten spodní papír sundali a necháme těsto vychladnout.

Poleva:

Do malého hrnce si dáme 3 PL vody, 5 rovných PL cukru a 3 PL prosetého černého kakaa. (Může se dát i méně, aby nebylo polevy zbytečně mnoho).

Mícháme na mírné teplotě dokud se nerozpustí cukr. Hotovou polevu si přelijeme do druhé nádoby, aby rychleji vychladla.

Když bude poleva vlažnější (ne horká – cca 2 minuty počkat), přidáme lžičku másla (cca 30g). (Pokud by se máslo vysráželo, může se dát zase zahřát dokud se máslo neroztaje).

Krém:

Do misky si dáme 300 ml smetany ke šlehání, 100 g mascarpone a 2 lžíce krystalového cukru (příp. vanilkový lusk pokud máme) a utřeme mixérem na hustý krém.

Roláda:

Na vychladlé těsto rovnoměrně rozetřeme krém (nemusí být úplně na krajích) – necháme krém ještě na vnější část rolády. Na kraj těsta s krémem si dáme džem – natřít jen pás džemu, aby byl džem po srolování uprostřed rolády.

Potom roládu srolujeme. Konce rolády odřízneme a přeložíme si ji např. na desku. Na roládu natřeme krém, polijeme černou polevou (mohou se udělat jen pásy) a ozdobíme malinami, příp. i mátou.





Ochutnejte také