Kakaová roláda bez mouky s krémem z mascarpone s černou polevou a malinami
7 | kusy | vejce |
18 | polévkové lžíce | krystalový cukr |
3 | polévkové lžíce | holandské kakao |
1 | špetka | sůl |
300 | mililitrů | šlehačková smetana |
100 | gramů | mascarpone |
3 | polévkové lžíce | voda |
3 | polévkové lžíce | černé kakao |
1 | čajová lžička | máslo |
džem višňový | ||
maliny | ||
máta |
Troubu vyhřát na 200 stupňů. Peče se 5-7 minut na programu horní a dolní ohřev. Přichystáme si plech – dáme pečící papír, rohy zastřihneme a založíme aby těsto mělo pěkné rohy.
Těsto:
7 vajíček rozdělíme na bílku a žloutky. Žloutky utřeme se 4 PL krystalového cukru do husté pěny. Do bílek přidáme špetku soli a dáme šlehat.
Potom snížíme otáčky a do šlehaných bílek přidáme (postupně po 1 lžíci) 7 PL krystalového cukru. Po chvíli můžeme dát zase na vysoké otáčky a necháme vyšlehat na tuhý sníh.
Do vyšlehaných žloutek s cukrem prosejeme 3 lžíce holandského kakaa a promícháme metličkou. Sníh postupně přidáváme do žloutkové směsi a promícháváme metličkou.
Těsto vylijeme na připravený plech a dáme péct na 5-7 minut. (Hotové těsto otočíme a dáme na druhý pečící papír, abychom ten spodní papír sundali a necháme těsto vychladnout.
Poleva:
Do malého hrnce si dáme 3 PL vody, 5 rovných PL cukru a 3 PL prosetého černého kakaa. (Může se dát i méně, aby nebylo polevy zbytečně mnoho).
Mícháme na mírné teplotě dokud se nerozpustí cukr. Hotovou polevu si přelijeme do druhé nádoby, aby rychleji vychladla.
Když bude poleva vlažnější (ne horká – cca 2 minuty počkat), přidáme lžičku másla (cca 30g). (Pokud by se máslo vysráželo, může se dát zase zahřát dokud se máslo neroztaje).
Krém:
Do misky si dáme 300 ml smetany ke šlehání, 100 g mascarpone a 2 lžíce krystalového cukru (příp. vanilkový lusk pokud máme) a utřeme mixérem na hustý krém.
Roláda:
Na vychladlé těsto rovnoměrně rozetřeme krém (nemusí být úplně na krajích) – necháme krém ještě na vnější část rolády. Na kraj těsta s krémem si dáme džem – natřít jen pás džemu, aby byl džem po srolování uprostřed rolády.
Potom roládu srolujeme. Konce rolády odřízneme a přeložíme si ji např. na desku. Na roládu natřeme krém, polijeme černou polevou (mohou se udělat jen pásy) a ozdobíme malinami, příp. i mátou.