Koláče

Bezlepkový jablečný koláč s drobenkou




Beusiq, Bezlepkový sypaný jablečný koláč

Rychlý, šťavnatý a velmi chutný sypaný jablečný koláč s drobenkou, vhodný (ne)pouze pro „bezlepkáče“ a lidi s alergií na mléko. Teplý potěší na oběd jako sladký nákyp a studený jako koláček ke kávičce.

Ingredience
1 kilogram jabka
3 kusy vejce
2 hrníčky rýžová mouka
hrnek cukr
1 balíček prášku do pečiva
1 polévková lžíce rozpuštěné ghee máslo
2 čajové lžičky skořice
Postup

Jablka nastrouháme na hrubším struhadle a přidáme skořici.

Připravíme si drobenku: Smícháme mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přidáme 2 až 3 vejce, špetku soli a 1 lžíci rozpuštěného ghee másla. Vše spolu smícháme na drobenku – měla by mít konzistenci jako jemně vlhká hlína.

Dvě třetiny drobečky nasypeme na dno plechu. Na drobenku dáme strouhaná jablka a na vrch zbylou třetinu drobenky. Na závěr posypeme vrch ještě 1 až 2 lžičky cukru, který při pečení zkaramelizuje.

Pečeme na 180 ° C asi 30 až 40 min. – záleží na troubě a výšce koláčku.

Doplňující poznámky

Tento recept funguje také s klasickou pšeničnou moukou.

Případně můžete část rýžové mouky nahradit ovesnou, pohankovou, čirokovou nebo mandlovou moukou – k jablkům se skvěle chuťově hodí.

Namísto ghee másla můžete použít i klasické máslo nebo rostlinný tuk na pečení. Množství není třeba měnit.

Výnos
1 plech





Ochutnejte také