Malý, chutný, kakaový zákusek ze sněhového těsta s lískovci nebo mandlemi a vařeným kakaovým krémem si budete určitě pamatovat z dob dávných cukráren.
Těsto: | ||
9 | kusy | bílek |
180 | gramů | moučkový cukr |
90 | gramů | lískové ořechy |
100 | gramů | čokoláda |
1⁄2 | balíček | vanilkový cukr |
1⁄4 | čajová lžička | prášek do pečiva |
1 | polévková lžíce | strouhanka |
Náplň: | ||
4 | kusy | žloutek |
1⁄2 | balíček | vanilkový cukr |
3 | polévkové lžíce | kakao |
2 | decilitry | mléko |
2 | čajové lžičky | hladká mouka |
250 | gramů | máslo |
180 | gramů | moučkový cukr |
čokoládová poleva |
V originál receptu můžete použít do těsta lískové oříšky i mandle. Lískovce i mandle je třeba zbavit slupky a pomlít. Lískovce můžete nasucho opražit a oloupat. Mandle zalít vroucí vodou na 3 minutky, pak jde z nich slupka lehce dolů.
Také můžete místo 100 gramů nastrouhané čokolády použít 2-3 polévkové lžíce kakaa.
Těsto:
Bílka vyšleháme a do tuhého sněhu zašleháme cukr. Potom lehce vařečkou zamícháme smíšenou strouhanku s kakaem nebo čokoládou, kypřicím práškem a pomletými ořechy.
Celé těsto nám musí vyjít na tři pláty. Je to asi na 2/3 velkého plechu. Rozetřeme ho na pečící papír na tři plechy a pečeme na ventilátoru všechny tři plechy spolu na 150 stupňů, 15-20 minut. Pokud pečete bez ventilátoru tak 170 stupňů asi 20 minut.
Pláty zůstanou tuhé, pevné, tvrdé.
Náplň:
Mléko uvaříme se žloutky, vanilkovým cukrem, kakaem a moukou. Nejlepší je hned začít míchat metličkou, aby se vše dobře rozmíchalo. Když začne vařit, úplně stáhneme teplotu a vaříme a mícháme alespoň 3-4 minuty. Mouka se musí uvařit. Necháme vychladit.
Máslo vyšleháme s cukrem skoro do bíla a po kouscích zašleháváme uvařenou, vychlazenou hmotu.
Z krému si odebereme za dvě lžíce na potření vrchu. Na spodní plát dáme polovinu nádivky, dáme druhý plát a dáme druhou polovinu nádivky. Přiložíme něčím rovným a necháme do druhého dne zatížené. Druhý den potřeme vrch odloženým krémem a polijeme čokoládovou polevou.
Po ztuhnutí krájíme teplým nožem.