Pro milovníky čokolády je tento americký koláček jako stvořený
300 | gramů | čokoláda 74% |
250 | gramů | máslo |
2 | polévkové lžíce | kakao holandské |
4 | kusy | vejce |
150 | gramů | cukr krupice |
100 | gramů | cukr třtinový |
1 | čajová lžička | vanilkový extrakt |
80 | gramů | mouka hladká |
1 | čajová lžička | prášek do pečiva |
Čokoládu si rozpustím nad párou a postupně přidávám nakrájené máslo a kakao. Spolu rozpustím a míchám dokud se suroviny nespojí do kompaktní hmoty. Odložím stranou aby čokoláda vychladla.
Vajíčka šlehám s cukrem do světlé pěny, přidám vanilkový extrakt. Mouku si prosejem s práškem do pečiva. Vaječnou pěnu pomalu vmíchám do čokoládové a na závěr pomalu vmíchám mouku.
Těsto vyliji do máslem vytřené formy (rozměrů přibližně 20 x 25 cm), těsto urovnám. Já párkrát s formou bouchnu o stůl aby se těsto usadilo. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° přibližně 30 min.
Upečené těsto by se mělo odlepovat od okrajů a ve středu pružné. Nechám ve formě vychladnout asi 20 min. a můžeme krájet. Podávat se dá samostatně ale i se zmrzlinou, šlehačkou.