Opravdu skvělý jednoduchý dortík, poprvé jsem zkusila kombinaci krému šlehaného nad párou s mascarpone v čokoládové verzi a konečně jsem se naučila upéct vysoký korpus.
Korpus 24 cm: | ||
7 | kusy | vejce |
7 | polévkové lžíce | třtinový cukr |
6 | polévkové lžíce | polohrubá mouka |
5 | polévkové lžíce | mleté ořechy |
Čokoládový krém: | ||
3 | kusy | vejce |
100 | gramů | moučkový cukr |
2 | polévkové lžíce | kakao |
100 | gramů | hořká čokoláda |
250 | gramů | mascarpone |
Ganache: | ||
100 | gramů | čokoláda 70% |
100 | mililitrů | šlehačková smetana |
Dokončení: | ||
3 | kusy | banány |
Korpus:
Bílka s cukrem vyšleháme na tuhý sníh, na konci krátce zašleháme žloutku. A už jen ručně přimícháme prosetou mouku a na konec mleté ořechy.
Pečeme ve formě vystlané pečícím papírem, dávám i na boky pásy papíru potřené máslo, při teplotě cca 165 °C cca 60 minut, nebo podle zkušenosti se svou troubou.
Po upečení necháme chvíli ve formě, poté ji sundáme a korpus necháme vychladnout. Můj stále ještě přes noc zabalený v potravinové fólii
Krém:
Nad párou šleháme vajíčka s cukrem, stačí ručně smetličkou ale dost dlouho, z 15 minut, nebo aby hmota byla horká. Přidáme kakao a na závěr čokoládu.
Sundáme z tepla a za občasného míchání necháme vychladnout. Mascarpone krátce prošleháme a ještě do polotuhého přimícháme čokoládovou hmotu. Krátce vyšleháme, pozor na prošlehání.
Plnění:
Vychlazený korpus prořízneme dvakrát, na tři části. V případě potřeby vrch zarovnáme. na spodní plát naneseme tenčí vrstvu krému, rozložíme na kolečka nakrájené banány, potřeme druhou vrstvou krému, překryjeme druhým plátem a postup zopakujeme. Část krému si necháme k potření dortu. Dáme zchladit.
Ganache:
Horkou smetanou zalijeme nalámanou čokoládu, necháme chvíli postát a rozmícháme. Polijeme vrch dortu a necháme ji stéct po okrajích. V tomhle nejsem přebornice, ganache vždy dělám odhadem, výsledek tak i vypadá, ale základ je, že chutná.
Vrch dortu ozdobíme podle fantazie, zásob…, já jen tak lehce.