Dorty

Čokoládový dortík s višněmi




Višně a čokoláda jsou vždy skvělá volba. Forma s vlnitým okrajem má své kouzlo, ale v pohodě můžete použít i obyčejnou kulatou formu.

Ingredience
Korpus:
3 kusy vejce
100 gramů třtinový cukr
1 kus vanilkový cukr
3 polévkové lžíce olej
3 polévkové lžíce mléko
135 gramů polohrubá mouka
15 gramů kakao
1 čajová lžička prášek do pečiva
Ganache:
125 mililitrů šlehačková smetana
100 gramů hořká čokoláda
Dokončení:
750 gramů višně
1 balíček čiré želé na 250 ml
Postup

Višně nebo třešně omyjeme a odpeckujeme.

Korpus:

Vajíčka s cukrem vyšleháme do husté pěny a krátce přimícháme olej. Na nižších otáčkách přimícháme mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem.

Kulatou vlnitou formu důkladně vymažeme a vysypeme moukou. Rozetřeme hmotu na korpus a pečeme při teplotě cca 180 °C cca 20 minut nebo podle zkušeností se svou troubou.

Chvíli necháme vychladnout ve formě, poté vyklopíme na mřížku.

Ganache:

Smetanu zahřejeme a horkou zalijeme nalámanou čokoládu. Necháme chvíli postát a důkladně utřeme.

Plnění:

Na vychlazený korpus rozetřeme ganache a rozložíme na něj vypeckované třešně nebo višně.

Želé připravíme podle návodu na obalu, můžete k vodě přidat 1 PL citrónové šťávy.

Vlažným želé polijeme ovoce, hlavně na krajích postupujeme opatrně, abychom želé nelili na nepotřený okraj korpusu. Ale pokud ho lijete těsně před fází ztuhnutí i na korpusu rychle ztuhne. Necháme ztuhnout chvíli v chladničce.

Podáváme se šlehačkou.

Doplňující obrázky
Čokoládový dortík s višněmi, Recepty na dorty, Kamila, 1

Čokoládový dortík s višněmi, Recepty na dorty, Kamila, 2





Ochutnejte také