Dorty

Karamelový cheececake




Vynikající cheesecake se slaným karamelem z kokosového cukru.

Ingredience
Korpus (20 cm):
120 gramů máslové sušenky
60 gramů máslo
Náplň:
400 gramů mascarpone
200 gramů zakysaná smetana
120 gramů kokosový cukr
2 kusy vejce
2 polévkové lžíce karamelový pudink
1 čajová lžička sůl
1 1⁄2 čajové lžičky vanilkový extrakt
Slaný karamel:
1⁄4 hrnek kokosový cukr
1 čajová lžička voda
1 čajová lžička máslo
30 mililitrů šlehačková smetana
2 špetky sůl
Na ozdobu:
mandle
Postup

Korpus:

Sušenky rozdrtíme a zalijeme rozpuštěným máslem. Důkladně promícháme a rozmačkáme na dno vymazané kulaté formy s vyjímatelným dnem o průměru cca 17 cm, můžete i 20 cm náplň bude poněkud nižší.

Máslem vymažeme i boky formy a vložíme pásek pečicího papíru. Formu obalíme z vnější strany alobalem. Pokud je sušenkový základ příliš teplý nebo tekutý, doporučuji dát na chvíli do chladničky.

Náplň:

V misce ručně utřeme mascarpone s cukrem. Nemusí to být nutně kokosový cukr, ale tmavší cukr dává cheescaku krásnou karamelovou barvu.

Přidáme vajíčka, promícháme, poté zakysanou smetanu, sůl, vanilku a na závěr pudink nebo kukuřičný škrob. Zlehka utřeme na hladký krém a nalijeme na připravený korpus.

Obalenou formu vložíme do trouby na hluboký plech, do kterého jsme nalili horkou vodu. Pečeme nejprve 30 minut při teplotě cca 180°C, poté teplotu snížíme na 150°C a pečeme ještě 30 minut.

Na závěr necháme koláč ve vypnuté troubě ještě hodinu. Necháme ho vychladnout při pokojové teplotě a ideální by bylo kdyby ještě přes noc nebo alespoň 6 hodin postál v chladničce.

Slaný karamel:

Na pánvi přivedeme cukr s trochou vody za stálého míchání k varu. Necháme 5 minut bez míchání bublat, občas můžete pootočit pánví.

Sundáme z tepla a přidáme máslo, sůl a šlehačkovou smetanu. Necháme trochu vychladnout a polijeme vychlazený koláč. Karamel je tmavý kvůli kokosovému cukru.

Posypeme nasekanými mandlemi k dekoraci.





Ochutnejte také