Vynikající cheesecake se slaným karamelem z kokosového cukru.
Korpus (20 cm): | ||
120 | gramů | máslové sušenky |
60 | gramů | máslo |
Náplň: | ||
400 | gramů | mascarpone |
200 | gramů | zakysaná smetana |
120 | gramů | kokosový cukr |
2 | kusy | vejce |
2 | polévkové lžíce | karamelový pudink |
1 | čajová lžička | sůl |
1 1⁄2 | čajové lžičky | vanilkový extrakt |
Slaný karamel: | ||
1⁄4 | hrnek | kokosový cukr |
1 | čajová lžička | voda |
1 | čajová lžička | máslo |
30 | mililitrů | šlehačková smetana |
2 | špetky | sůl |
Na ozdobu: | ||
mandle |
Korpus:
Sušenky rozdrtíme a zalijeme rozpuštěným máslem. Důkladně promícháme a rozmačkáme na dno vymazané kulaté formy s vyjímatelným dnem o průměru cca 17 cm, můžete i 20 cm náplň bude poněkud nižší.
Máslem vymažeme i boky formy a vložíme pásek pečicího papíru. Formu obalíme z vnější strany alobalem. Pokud je sušenkový základ příliš teplý nebo tekutý, doporučuji dát na chvíli do chladničky.
Náplň:
V misce ručně utřeme mascarpone s cukrem. Nemusí to být nutně kokosový cukr, ale tmavší cukr dává cheescaku krásnou karamelovou barvu.
Přidáme vajíčka, promícháme, poté zakysanou smetanu, sůl, vanilku a na závěr pudink nebo kukuřičný škrob. Zlehka utřeme na hladký krém a nalijeme na připravený korpus.
Obalenou formu vložíme do trouby na hluboký plech, do kterého jsme nalili horkou vodu. Pečeme nejprve 30 minut při teplotě cca 180°C, poté teplotu snížíme na 150°C a pečeme ještě 30 minut.
Na závěr necháme koláč ve vypnuté troubě ještě hodinu. Necháme ho vychladnout při pokojové teplotě a ideální by bylo kdyby ještě přes noc nebo alespoň 6 hodin postál v chladničce.
Slaný karamel:
Na pánvi přivedeme cukr s trochou vody za stálého míchání k varu. Necháme 5 minut bez míchání bublat, občas můžete pootočit pánví.
Sundáme z tepla a přidáme máslo, sůl a šlehačkovou smetanu. Necháme trochu vychladnout a polijeme vychlazený koláč. Karamel je tmavý kvůli kokosovému cukru.
Posypeme nasekanými mandlemi k dekoraci.