Zákusky

Kávový zákusek




Výborný zákusek plný kávové chuti s třešněmi. Kávový korpus s kávovým krémem potěší všechny milovníky kávy.

Ingredience
Piškot 1:
4 kusy vejce
4 polévkové lžíce hladká mouka
1⁄2 balíček prášek do pečiva
4 polévkové lžíce krystalový cukr
1 čajová lžička mletá káva
2 polévkové lžíce olej
Krém:
500 mililitrů smetana ke šlehání
1 polévková lžíce mletá káva
500 gramů mascarpone
3 polévkové lžíce moučkový cukr
višně
třešně
Na vrch:
100 gramů máslo
3 polévkové lžíce moučkový cukr
Ganache:
150 mililitrů smetana ke šlehání
150 gramů hořká čokoláda
Postup

2 lžičky dobré mleté ​​kávy zalijeme 2 dcl vroucí vody, zamícháme a necháme trošku vychladit.

1 deci potřebujeme do dvou piškotů před pečením a 1 deci po upečení na zvlhčení piškotů.

Do zavařených višní nebo třešní můžeme přidat asi deci rumu, oni pak chytí tak dobrou chuť. Necháme je v tom stát.

Piškot:

Vejce vyšleháme s cukrem do bledé husté hmoty a ještě za šlehání postupně přiléváme olej a pól deci uvařené a trošku vychlazené kávy. Potom už jen do hmoty liznou nebo vařečkou zamícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Dáme na plech s pečícím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi 15 minut.

Takto si upečeme dvě piškoty a necháme je vychladit.

Krém:

Smetanu ke šlehání dáme zahřát a dáme do ní lžíci kávy a promícháváme aby se káva vžila do smetany. Horkou smetanu scedíme přes husté sítko a smetanu necháme úplně nachladit v chladničce. Určete alespoň dvě hodiny.

Kávovou smetanu začneme šlehat, když je již polotuhá přidáme cukr a mascarpone a šleháme chvilku spolu.

Jednu piškot pokropíme s půl deci kávy, dáme půlku krému, do něj potlačujeme třešně a na ně dáme druhou půlku krému. Na krém položíme druhou navlhčenou piškot, navlhčenou stranou na krém. Zatížíme něčím rovným a necháme ztuhnout.

Ganache:

Připravíme si krém na potření zákusku pod ganache. Máslo vyšleháme s cukrem.

Na ganache si zahřejeme smetanu, nalámeme do ní čokoládu, odstavíme a mícháme dokud se nerozpustí.

Zatuhlý zákusek potřeme máslem s cukrem a polijeme s ganache. Necháme zatuhnout a krájíme ostrým, teplým nožem.





Ochutnejte také