Zákusky

Norský zákusek




Skvělá vanilková chuť. Zákusek vhodný pro výjimečnou příležitost.

Ingredience
Korpus:
150 gramů máslo
100 gramů krystalový cukr
4 kusy žloutek
4 polévkové lžíce mléko
1 čajová lžička vanilkový extrakt
150 gramů hladká mouka extra speciál
1 čajová lžička kypřicí prášek
Bílkový sníh:
4 kusy bílek
200 gramů krystalový cukr
50 gramů mandlové lupínky
Krém:
500 mililitrů mléko
60 gramů vanilkový pudink
3 polévkové lžíce krystalový cukr
250 mililitrů šlehačka 33%
Postup

Na dvojitý korpus si vyšleháme změklé máslo a cukr do bledé pěny, a poté do směsi zašleháme po jednom žloutky. Přilijeme mléko, vanilkový extrakt a opět vyšleháme.

Ke žloutkové směsi prosejeme mouku s kypřicím práškem a na menších otáčkách vyšleháme tužší těsto, které rozetřeme na plech (30x40cm) vyložený pečícím papírem.

Bílková vrstva: Bílky vyšleháme do pěny a postupně po třetinách na vyšších otáčkách přišleháme cukr, dokud nezískáme lesklý a tuhý sníh, který rozetřeme na žloutkové těsto a posypeme mandlovými lupínky.

Vložíme do trouby na 170 °, kde se dvojitý korpus bude péct 30-40 minut. Korpus necháme na plechu úplně vychladnout. Vychladlý korpus překrojíme příčně na polovinu, abychom získali dva stejné pláty.

Krém: z mléka, vanilkového pudinku a cukru uvaříme pudink, který zakryjeme potravinovou fólií, aby se nevytvořila kůže. Necháme vychladnout. Vychladlý prošleháme a ručně přimícháme vyšlehanou šlehačku.

Na jednu polovinu korpusu naneseme krém a přiložíme druhou polovinu korpusu bílky vzhůru. Uložíme do chladu alespoň na 3 h.





Ochutnejte také