Vynikající vláčný hrníčkový koláč vhodný nejen na neděli.
1 | hrnek | mléko |
2 | hrníčky | polohrubá mouka |
1 | hrnek | krystalový cukr |
1⁄2 | hrnek | olej |
1 | čajová lžička | mletá skořice |
1 | čajová lžička | soda bikarbona |
1 | balíček | kypřicí prášek do perníku |
3 | polévkové lžíce | kakao |
1 | hrst | vlašské ořechy |
1 | hrst | rozinky |
3 | kusy | vejce |
džem | ||
3 | kusy | jablko |
Poleva: | ||
200 | gramů | čokoláda |
3 | polévkové lžíce | zakysaná smetana 18% |
1 hrnek – 2,5dcl
3-4 jablka omyjeme, osušíme, nastrouháme na struhadle. Do větší mísy prosejeme mouku přidáme zbytek suchých surovin cukr, skořici, kypřicí prášek do perníku, kakao, sodu bikarbonu vše promícháme.
Následně přidáme posekané vlašské ořechy, rozinky, vlažné mléko, vajíčka, olej, jablka. Vše mixérem dobře promícháme.
Plech 30×40 cm vymažeme máslem vysypeme moukou nalijeme připravené těsto. Troubu předehřejeme na 180 stupňů pečeme 30-35minut dozlatova.
Upečený korpus necháme vychladnout potřeme džemem připravíme polevu.
Hořkou nebo mléčnou Čokoládu polámanou na menší kousky dáme do mísy a na vodní lázeň rozpustíme po rozpuštění stáhneme z plamene přidáme po lžících zakysanou smetanu dobře promícháme polijeme po celém obvodu korpusu.
Dáme do chladničky ztuhnout před podáváním nakrájíme na kostičky, řezy ozdobíme podle sebe. Dobrou chuť.