Koláče

Perníkový koláč se zakysanou smetanou




Vynikající vláčný hrníčkový koláč vhodný nejen na neděli.

Ingredience
1 hrnek mléko
2 hrníčky polohrubá mouka
1 hrnek krystalový cukr
1⁄2 hrnek olej
1 čajová lžička mletá skořice
1 čajová lžička soda bikarbona
1 balíček kypřicí prášek do perníku
3 polévkové lžíce kakao
1 hrst vlašské ořechy
1 hrst rozinky
3 kusy vejce
džem
3 kusy jablko
Poleva:
200 gramů čokoláda
3 polévkové lžíce zakysaná smetana 18%
Postup

1 hrnek – 2,5dcl

3-4 jablka omyjeme, osušíme, nastrouháme na struhadle. Do větší mísy prosejeme mouku přidáme zbytek suchých surovin cukr, skořici, kypřicí prášek do perníku, kakao, sodu bikarbonu vše promícháme.

Následně přidáme posekané vlašské ořechy, rozinky, vlažné mléko, vajíčka, olej, jablka. Vše mixérem dobře promícháme.

Plech 30×40 cm vymažeme máslem vysypeme moukou nalijeme připravené těsto. Troubu předehřejeme na 180 stupňů pečeme 30-35minut dozlatova.

Upečený korpus necháme vychladnout potřeme džemem připravíme polevu.

Hořkou nebo mléčnou Čokoládu polámanou na menší kousky dáme do mísy a na vodní lázeň rozpustíme po rozpuštění stáhneme z plamene přidáme po lžících zakysanou smetanu dobře promícháme polijeme po celém obvodu korpusu.

Dáme do chladničky ztuhnout před podáváním nakrájíme na kostičky, řezy ozdobíme podle sebe. Dobrou chuť.

Doplňující obrázky
Perníkový koláč se zakysanou smetanou, Recepty na koláče, Olga Birošová, 1

Perníkový koláč se zakysanou smetanou, Recepty na koláče, Olga Birošová, 2

Perníkový koláč se zakysanou smetanou, Recepty na koláče, Olga Birošová, 3

Perníkový koláč se zakysanou smetanou, Recepty na koláče, Olga Birošová, 4

Perníkový koláč se zakysanou smetanou, Recepty na koláče, Olga Birošová, 5





Ochutnejte také