Koláče

Sladký velikonoční zajíček




Zuzanka 311

Zajíčka můžeme jíst spolu s velikonočním jídlem z košíku. Pokud mu však před pečením na bříško dáme tvaroh, džem získáme tím lahodný koláč ve stylu moravských kynutých koláčů.

Ingredience
150 mililitrů mléko
3 polévkové lžíce krystalový cukr
15 gramů čerstvé droždí
125 gramů hladká mouka extra speciál
125 gramů polohrubá mouka
1 kus vejce
špetka sůl
50 gramů máslo
rozinky
Postup

Z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek, který smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout cca 40 minut.

Následně z těsta vytvarujeme 6 bochníků – 3 bříška, 3 ouška. Namísto očí, použijeme rozinky.

Zajíčky potřeme žloutkem smíchaným s trochou mléka a upečeme při teplotě 160° 20-25 minut.

Pokud chceme zajíčky, jako koláč, tak smícháme jemný tvaroh s cukrem a naneseme zajíčkem na bříška, do středu přidáme lžičku džemu. Vznikne tzv. moravský koláč.





Ochutnejte také