…nebo odpalované těsto jako krémeš na plechu. I takto si můžeme usnadnit, pokud nemusí být větrníky.
Těsto: | ||
250 | mililitrů | voda |
125 | gramů | ztužený tuk |
150 | gramů | hladká mouka |
6 | kusy | vejce |
Náplň: | ||
500 | mililitrů | mléko |
300 | gramů | cukr krupice |
150 | mililitrů | voda |
2 | kusy | Zlatý klas |
2 | kusy | žloutek |
250 | gramů | máslo |
500 | mililitrů | smetana 33% |
Do vody dáme tuk a necháme vařit, přidáme mouku za stálého míchání a necháme vařit – odpalovat dokud se těsto nespojí. Odstavíme a necháme chvilku vychladnout, poté postupně přidáváme vajíčka a dobře vždy vyšleháme.
Těsto rozdělíme na 2 části, každou rozetřeme na plech s pečícím papírem. Já si papír namočím a zmačkaný dám na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200° přibližně 15 min. – těsto se nám při pečení nadzvedne a vytvoří tzv. velehory. Po upečení necháme těsta vychladnout.
Náplň – z cukru uděláme karamel, zalijeme vodou a necháme rozvařit, v mléce rozmícháme zlatý klas a žloutky. Přidáme k rozvařenému karamelu a uvaříme na pudink. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
Máslo prošleháme a postupně přidáváme vychladlou karamelovou hmotu. Krém natřeme na plát těsta, na to natřeme vyšlehanou šlehačku a přikryjeme druhým plátem. Vrch můžeme postříkat čokoládou nebo jen posypat cukrem.
Komu se zdá být koláč velký doporučuji udělat z poloviční dávky do kulaté formy a máme jej ve tvaru dortu.