Koláče

Velikonoční koláč (paska)




Podle tohoto receptu dělám i vánočku, akorát přidám vanilku a více cukru.

Ingredience
1 kilogram polohrubá mouka
1 kus droždí
500 mililitrů mléko
3 polévkové lžíce krystalový cukr
3 polévkové lžíce sušené mléko
3 kusy vejce
1 kus kypřicí prášek
125 gramů máslo rozpuštěné
špetka sůl
trochu rozinky
Postup

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku spolu se sušeným mlékem prosejeme a přidáme k ní kvásek a ostatní suroviny. Kdo má rád, může do těsta přidat rozinky.

Vyhněteme hladké těsto, které necháme vykynout cca 1h na teplém místě. Po vykynutí rozdělíme těsto na dva bochánky a každý bochník na tři menší, které necháme ještě 20 minut podkynout.

Každý bochník pak vytvarujeme do tvaru válce a upleteme jako pletenku a položíme do vymazané formy nebo na plech. Můžete si uplést jednu velkou, nebo dvě menší.

Pletenky potřeme vajíčkem a můžeme posypat mandlovými lupínky. Nejprve pečeme v troubě na 220 ° asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 180 ° a dopékáme dalších 30-40 minut.





Ochutnejte také