Zákusky

Zákusek oči carevny




Vynikající efektní zákusek se dvěma druhy korpusu, piškoty, vanilkovým krémem a ovocným želé. Poněkud náročný na přípravu, ale myslím, že se dá zvládnout. Mně napoprvé vyšel takhle.

Ingredience
Světlé těsto:
6 kusy bílek
200 gramů krystalový cukr
3 polévkové lžíce olej
1 polévková lžíce ocet
130 gramů bramborový škrob
Tmavé těsto:
6 kusy žloutek
140 gramů krystalový cukr
2 čajové lžičky kypřicí prášek
2 kusy vejce
3 polévkové lžíce olej
4 polévkové lžíce hladká mouka
2 polévkové lžíce kakao
Krém:
2 balíčky vanilkový pudink
6 polévkové lžíce krystalový cukr
600 mililitrů mléko
50 mililitrů brandy
250 gramů máslo
Ještě potřebujeme:
1 balíček dětské kulaté piškoty
2 čajové lžičky černá mletá káva
3 balíčky červené dortové želé
Amaretto
čokoládová poleva
Postup

Připravíme si obě těsta. Na to světlé si vyšleháme z bílků sníh a po částech zapracujeme cukr. Dále po lžících zašleháme olej, ocet a nakonec vmícháme škrob.

Na tmavé těsto vyšleháme žloutky s cukrem, zapracujeme celá vejce a po částech olej. Zvlášť promícháme mouku s kakaem a kypřicím práškem a vmícháme do pěny.

Do vyšší formy vyložené pečícím papírem nalijeme nejprve tmavé těsto, pak i světlé a lžící krouživým pohybem promícháme. Mramorovou piškot pečeme v troubě vyhřáté na 160-170° přibližně 20 minut.

Připravíme si krém. Pudinkové prášky promícháme s cukrem, přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hustý pudink, který ještě horký zakryjeme potravinovou fólií a necháme vychladnout. V této fázi do něj zašleháme brandy a šlehačem ho zapracujeme po lžících do másla, které jsme vyšlehali do bíla.

Piškot překrojíme po celé délce, tak aby vznikly dva pláty. Jeden plát natřeme polovinou krému. Na krém poklademe piškoty, které jsme namočili v uvařené kávě ochucené amaretem. Základ necháme ztuhnout v chladničce.

Mezitím připravíme dortové želé dle návodu na obalu, celkem 750ml (250ml vody na jeden balík dortového želé). Želírující tekutinu nalijeme na vrstvu piškotů a opět uložíme do chladničky. Jakmile želé ztuhne, můžeme ho potřít zbylým krémem a přiklopit druhou polovinou plátu. Dlaní lehce přitlačíme. Povrch polijeme čokoládovou polevou.





Ochutnejte také