Vynikající efektní zákusek se dvěma druhy korpusu, piškoty, vanilkovým krémem a ovocným želé. Poněkud náročný na přípravu, ale myslím, že se dá zvládnout. Mně napoprvé vyšel takhle.
Světlé těsto: | ||
6 | kusy | bílek |
200 | gramů | krystalový cukr |
3 | polévkové lžíce | olej |
1 | polévková lžíce | ocet |
130 | gramů | bramborový škrob |
Tmavé těsto: | ||
6 | kusy | žloutek |
140 | gramů | krystalový cukr |
2 | čajové lžičky | kypřicí prášek |
2 | kusy | vejce |
3 | polévkové lžíce | olej |
4 | polévkové lžíce | hladká mouka |
2 | polévkové lžíce | kakao |
Krém: | ||
2 | balíčky | vanilkový pudink |
6 | polévkové lžíce | krystalový cukr |
600 | mililitrů | mléko |
50 | mililitrů | brandy |
250 | gramů | máslo |
Ještě potřebujeme: | ||
1 | balíček | dětské kulaté piškoty |
2 | čajové lžičky | černá mletá káva |
3 | balíčky | červené dortové želé |
Amaretto | ||
čokoládová poleva |
Připravíme si obě těsta. Na to světlé si vyšleháme z bílků sníh a po částech zapracujeme cukr. Dále po lžících zašleháme olej, ocet a nakonec vmícháme škrob.
Na tmavé těsto vyšleháme žloutky s cukrem, zapracujeme celá vejce a po částech olej. Zvlášť promícháme mouku s kakaem a kypřicím práškem a vmícháme do pěny.
Do vyšší formy vyložené pečícím papírem nalijeme nejprve tmavé těsto, pak i světlé a lžící krouživým pohybem promícháme. Mramorovou piškot pečeme v troubě vyhřáté na 160-170° přibližně 20 minut.
Připravíme si krém. Pudinkové prášky promícháme s cukrem, přilijeme mléko a za stálého míchání uvaříme hustý pudink, který ještě horký zakryjeme potravinovou fólií a necháme vychladnout. V této fázi do něj zašleháme brandy a šlehačem ho zapracujeme po lžících do másla, které jsme vyšlehali do bíla.
Piškot překrojíme po celé délce, tak aby vznikly dva pláty. Jeden plát natřeme polovinou krému. Na krém poklademe piškoty, které jsme namočili v uvařené kávě ochucené amaretem. Základ necháme ztuhnout v chladničce.
Mezitím připravíme dortové želé dle návodu na obalu, celkem 750ml (250ml vody na jeden balík dortového želé). Želírující tekutinu nalijeme na vrstvu piškotů a opět uložíme do chladničky. Jakmile želé ztuhne, můžeme ho potřít zbylým krémem a přiklopit druhou polovinou plátu. Dlaní lehce přitlačíme. Povrch polijeme čokoládovou polevou.