Zákusky

Bohémky




Malý, chutný, kakaový zákusek ze sněhového těsta s lískovci nebo mandlemi a vařeným kakaovým krémem si budete určitě pamatovat z dob dávných cukráren.

Ingredience
Těsto:
9 kusy bílek
180 gramů moučkový cukr
90 gramů lískové ořechy
100 gramů čokoláda
1⁄2 balíček vanilkový cukr
1⁄4 čajová lžička prášek do pečiva
1 polévková lžíce strouhanka
Náplň:
4 kusy žloutek
1⁄2 balíček vanilkový cukr
3 polévkové lžíce kakao
2 decilitry mléko
2 čajové lžičky hladká mouka
250 gramů máslo
180 gramů moučkový cukr
čokoládová poleva
Postup

V originál receptu můžete použít do těsta lískové oříšky i mandle. Lískovce i mandle je třeba zbavit slupky a pomlít. Lískovce můžete nasucho opražit a oloupat. Mandle zalít vroucí vodou na 3 minutky, pak jde z nich slupka lehce dolů.

Také můžete místo 100 gramů nastrouhané čokolády použít 2-3 polévkové lžíce kakaa.

Těsto:

Bílka vyšleháme a do tuhého sněhu zašleháme cukr. Potom lehce vařečkou zamícháme smíšenou strouhanku s kakaem nebo čokoládou, kypřicím práškem a pomletými ořechy.

Celé těsto nám musí vyjít na tři pláty. Je to asi na 2/3 velkého plechu. Rozetřeme ho na pečící papír na tři plechy a pečeme na ventilátoru všechny tři plechy spolu na 150 stupňů, 15-20 minut. Pokud pečete bez ventilátoru tak 170 stupňů asi 20 minut.

Pláty zůstanou tuhé, pevné, tvrdé.

Náplň:

Mléko uvaříme se žloutky, vanilkovým cukrem, kakaem a moukou. Nejlepší je hned začít míchat metličkou, aby se vše dobře rozmíchalo. Když začne vařit, úplně stáhneme teplotu a vaříme a mícháme alespoň 3-4 minuty. Mouka se musí uvařit. Necháme vychladit.

Máslo vyšleháme s cukrem skoro do bíla a po kouscích zašleháváme uvařenou, vychlazenou hmotu.

Z krému si odebereme za dvě lžíce na potření vrchu. Na spodní plát dáme polovinu nádivky, dáme druhý plát a dáme druhou polovinu nádivky. Přiložíme něčím rovným a necháme do druhého dne zatížené. Druhý den potřeme vrch odloženým krémem a polijeme čokoládovou polevou.

Po ztuhnutí krájíme teplým nožem.

Doplňující obrázky
Bohémiky, Recepty na zákusky, aramana, 1





Ochutnejte také