Koláče

Vařečkový koláč




Velmi dobrý koláč plný čokolády.

Ingredience
350 gramů polohrubá mouka
1 kus prášek do pečiva
150 gramů krystalový cukr
120 gramů máslo
2 kusy vejce
2 polévkové lžíce olej
150 mililitrů mléko
1 špetka sůl
Náplň:
180 gramů máslo
4 polévkové lžíce rum
3 polévkové lžíce voda horká
250 gramů moučkový cukr
40 gramů kakao
Postup

K prosáté mouce s kypřicím práškem přidáme cukr, sůl, rozpuštěné máslo, vejce, olej a mléko. Vše spolu v misce smícháme a vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme ve vyhřáté troubě 25 minut při 180 °C.

Po upečení rukojetí vařečky uděláme po celé ploše jamky – proto ten název.

Během pečení připravíme nádivku: V misce rozpustíme máslo, přidáme rum, vodu a cukr s kakaem. Mícháme na hladkou hmotu, kterou necháme mírně vychladnout. Rovnoměrně nalijeme na upečené těsto a tím naplníme všechny jamky.

Asi jsem udělala spoustu jamek a měla jsem málo nádivky, nevyšlo mi na vrch. Tak jsem ještě rozpustila jednu várovou čokoládu s trochou másla v mikrovlnce a polila celý koláč.

Dáme do chladničky a poté krájíme. Koláč vypadá zajímavě, nádivka je svisle.





Ochutnejte také