Koláče

Ořechovo-kávový koláč s rybízem




Chutný ořechový koláček s příchutí kávy a rybízem pod bílkovou peřinou.

Ingredience
3 kusy vejce
200 gramů moučkový cukr
5 polévkové lžíce káva uvařená
150 gramů mouka polohrubá
75 gramů ořechy vlašské
1⁄2 balíček prášek do pečiva s vinným kamenem
250 gramů rybíz
3 kusy bílek
špetka sůl
K potření formy:
trochu máslo
Postup
  1. Bílky určené do těsta oddělíme od žloutků a odložíme do chladu. Ořechy umeleme. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a ořechy. Uvaříme asi 0,5 dl instantní kávy, kterou necháme vychladnout. Rybíz utrhneme ze stopek, omyjeme, scedíme a necháme okapat. Čerstvé jsou nejlepší, ale můžeme použít i zmrazené.
  2. Žloutky a cukr vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme po lžících vychlazenou kávu a směs mouky s ořechy. Bílky vyšleháme se špetkou soli a nakonec postupně zamícháme do těsta.
  3. Těsto vylijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v troubě vyhřáté na teplotu cca 180 ° C asi 30 minut.
  4. Mezitím si připravíme sladkou sněhovou pěnu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Postupně do něj přidáváme cukr, dokud nevznikne hustá pěna.
  5. Asi 10-15 minut před dopečením těsta koláč vyjmeme z trouby, navrstvíme rybíz a natřeme sladkou sněhovou pěnou. Dopečeme do zlato-hněda. Dobrou chuť!





Ochutnejte také