Dorty

Vánoční karamelový dort




Výborná pochoutka s křupavým sněhovým plátem ve vánočním šatu:)

Ingredience
Korpus:
6 kusy vejce
8 polévkové lžíce krystalový cukr jemný
8 polévkové lžíce polohrubá mouka
2 polévkové lžíce voda
2 polévkové lžíce olej
2 polévkové lžíce holandské kakao
1⁄2 kus prášek do pečiva
Sněhový korpus:
4 kusy bílek
280 gramů krystalový cukr jemný
Náplň:
1 plechovka Salko karamelové
375 gramů máslo
Poleva:
150 gramů čokoláda na vaření
50 gramů máslo
Na ozdobu:
mleté ​​ořechy
fondán
Postup

Kakaový korpus:

V nádobě vyšleháme elektrickým šlehačem bílky se špetkou soli, po lžících zašleháme cukr, po jednom zašleháme žloutky, přidáme vlažnou vodu, olej, na nejnižším stupni prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a proseté kakao.

Upečeme v dortové formě, spodek vysteleme papírem na pečení, boky vymažeme a vysypeme moukou. Forma průměr 24 cm. Teplota 180°C cca 30 minut nebo dle potřeby. Vyzkoušíme špejlí.

Těsto by se mělo oddělovat od boků formy, tehdy by měl být korpus upečen. Necháme vychladnout. Papír odstraníme.

Sněhový plát:

V nádobě nad párou vyšleháme bílky spolu s krystalovým cukrem na dobrou hustou pěnu. Rozetřeme do dortové formy, která se dá otevírat vyložené pečícím papírem a dáme sušit.

Sušíme při teplotě 100°C asi hodinu. Forma průměr 24 cm. Údaje jsou orientační. Necháme vychladnout. Nožem ořízneme dokola, formu otevřeme a vyjmeme. Papír odstraníme.

Náplň:

Máslo pokojové teploty vyšleháme, po částech zašleháme karamelové salko. Suroviny musí mít stejnou teplotu, aby se nádivka nesrazila. Asi jednu čtvrtinu si odložíme k potření celého povrchu dortu.

Kakaový korpus přeřízneme vodorovně na polovinu. Jako první uložíme jednu polovinu korpusu, polovinu nádivky, sněhový plát, druhou polovinu nádivky a přiložíme zbývající polovinu kakaového korpusu. Celý povrch dortu potřeme odloženou nádivkou. Viz fotografii.

Povrch potřeme čokoládou s máslem, kterou si rozpustíme ve vodní lázni. Pokud je hustá čokoláda přidáme máslo podle potřeby. Ještě během tuhnutí ozdobíme. Já jsem použila povykrajované vánoční motivy ze zabarveného fondánu a drobné zdobení. Boky obsypeme mletými vlašskými ořechy a odložíme do chladu. Dobrou chuť!

Doplňující obrázky
Vánoční karamelový dort, Recepty na dorty, melisa, 1





Ochutnejte také