Výborná pochoutka s křupavým sněhovým plátem ve vánočním šatu:)
Korpus: | ||
6 | kusy | vejce |
8 | polévkové lžíce | krystalový cukr jemný |
8 | polévkové lžíce | polohrubá mouka |
2 | polévkové lžíce | voda |
2 | polévkové lžíce | olej |
2 | polévkové lžíce | holandské kakao |
1⁄2 | kus | prášek do pečiva |
Sněhový korpus: | ||
4 | kusy | bílek |
280 | gramů | krystalový cukr jemný |
Náplň: | ||
1 | plechovka | Salko karamelové |
375 | gramů | máslo |
Poleva: | ||
150 | gramů | čokoláda na vaření |
50 | gramů | máslo |
Na ozdobu: | ||
mleté ořechy | ||
fondán |
Kakaový korpus:
V nádobě vyšleháme elektrickým šlehačem bílky se špetkou soli, po lžících zašleháme cukr, po jednom zašleháme žloutky, přidáme vlažnou vodu, olej, na nejnižším stupni prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva a proseté kakao.
Upečeme v dortové formě, spodek vysteleme papírem na pečení, boky vymažeme a vysypeme moukou. Forma průměr 24 cm. Teplota 180°C cca 30 minut nebo dle potřeby. Vyzkoušíme špejlí.
Těsto by se mělo oddělovat od boků formy, tehdy by měl být korpus upečen. Necháme vychladnout. Papír odstraníme.
Sněhový plát:
V nádobě nad párou vyšleháme bílky spolu s krystalovým cukrem na dobrou hustou pěnu. Rozetřeme do dortové formy, která se dá otevírat vyložené pečícím papírem a dáme sušit.
Sušíme při teplotě 100°C asi hodinu. Forma průměr 24 cm. Údaje jsou orientační. Necháme vychladnout. Nožem ořízneme dokola, formu otevřeme a vyjmeme. Papír odstraníme.
Náplň:
Máslo pokojové teploty vyšleháme, po částech zašleháme karamelové salko. Suroviny musí mít stejnou teplotu, aby se nádivka nesrazila. Asi jednu čtvrtinu si odložíme k potření celého povrchu dortu.
Kakaový korpus přeřízneme vodorovně na polovinu. Jako první uložíme jednu polovinu korpusu, polovinu nádivky, sněhový plát, druhou polovinu nádivky a přiložíme zbývající polovinu kakaového korpusu. Celý povrch dortu potřeme odloženou nádivkou. Viz fotografii.
Povrch potřeme čokoládou s máslem, kterou si rozpustíme ve vodní lázni. Pokud je hustá čokoláda přidáme máslo podle potřeby. Ještě během tuhnutí ozdobíme. Já jsem použila povykrajované vánoční motivy ze zabarveného fondánu a drobné zdobení. Boky obsypeme mletými vlašskými ořechy a odložíme do chladu. Dobrou chuť!