Dorty

Plameňákový dort




Krásný dortík, který zvládne každá šikovná ženička. Potěší vzezřením a překvapí lahodnou chutí.

Ingredience
500 mililitrů smetana ke šlehání 33%
300 gramů bílá čokoláda
3 polévkové lžíce moučkový cukr
250 gramů mascarpone
5 kusy vejce
5 polévkové lžíce třtinový cukr
5 polévkové lžíce hladká mouka
1⁄2 balíček prášek do pečiva
2 polévkové lžíce kakao
1⁄2 decilitr olej
1 kus ruby čokoláda
1 kapka potravinářská barva růžová
Postup

1. První den: začneme s přípravou krému. Do pánvičky naliji 500 ml smetany ke šlehání, zahřívám ale nesmí vřít. Odstavím z tepla a nalámu dovnitř bílou kvalitní čokoládu.

Přikryji alobalem, aby smetana pěkně rozpustila čokoládu. Po 3 minutách odkryji a promíchám, pokud by se stále čokoláda neroztala, mohu přihřát na minutu. Nesmí vřít. Po úplném roztání čokolády odložím do chladničky na celou noc.

2. Na druhý den vyšlehám. Vznikne nám čokoládová šlehačka.

Ve druhé míse vyšlehám na nízkých otáčkách mascarpone s moučkovým cukrem. Následně jemně vmíchám – už nešlehám – vyšlehanou čokoládovou šlehačku. Přidala jsem růžové barvivo dr. Oetker. Krém odložím do chladničky.

3. Hlava a peří plameňáka: rozpustím RUBY čokoládu v mikrovlnce s mlékem. Pár vteřin, vytáhnu z mikrovlnky, promíchám, znovu vložím do milrovlnky, – opakuji 2/3x dokud se čokoláda neroztaje. Rozehřátou čokoládu přeliji do sáčku.

4. Na pečící papír nakreslím nejdříve po obvodu rysy krku spolu s hlavou a zobáčkem plameňáka, mohu si předkreslit tužkou na papír a půjdu vedle čar.

5. Vyplním čokoládou, doporučuji čím vyšší krk tím silnější vrstvu, na peří postupuji nakreslením kroužků, které také vyplním čokoládou a malou lžící nebo štětcem potáhnu na jednu stranu – vznikne vám pírko. Dám zchladit do druhého dne

6. Příprava těsta: Oddělíme si žloutky a bílky. Bílka vyšleháme se špetkou soli nebo pár kapkami citrónu. Odložíme stranou. Žloutky vyšleháme s cukrem do nadýchané hmoty. Doporučuji šlehat minimálně 4 minuty.

Následně do žloutkové pěny vlijeme 1/2 dl oleje a znovu prošleháme. Prosetou mouku s práškem do pečiva as kakaem přidáváme do žloutkové masy střídavě s vyšlehanými bílky. Minimálně na 2x. Vmícháme jemně stěrkou, aby zůstala masa na korpus nadýchaná.

7. Používám formu o průměru 20cm. Dno formy vystelu pečicím papírem, vyliji masu- korpus – do formy a peču ve vyhřáté troubě 170/180 stupňů Celsia cca 15 minut – horkovzdušná trouba. Po upečení propíchnu párátkem, těsto se nesmí přilepit na dřevko-upečený korpus nechám vychladit.

8. Korpus přeřežu na 2 ks. Podle chuti pokapeme korpus s roztátým džemem s kapkou rumu. Naplním krémem. Přiložím druhý korpus a po celém obvodu potřeme krémem.

9. Zdobíme hlavičkou a peřím z čokolády. Dobrou chuť!!

Doplňující obrázky
Plameňákový dort, Recepty na dorty, Maria Rosiera, 1





Ochutnejte také