Beusiq, Bezlepkový sypaný jablečný koláč
Rychlý, šťavnatý a velmi chutný sypaný jablečný koláč s drobenkou, vhodný (ne)pouze pro „bezlepkáče“ a lidi s alergií na mléko. Teplý potěší na oběd jako sladký nákyp a studený jako koláček ke kávičce.
1 | kilogram | jabka |
3 | kusy | vejce |
2 | hrníčky | rýžová mouka |
hrnek | cukr | |
1 | balíček | prášku do pečiva |
1 | polévková lžíce | rozpuštěné ghee máslo |
2 | čajové lžičky | skořice |
Jablka nastrouháme na hrubším struhadle a přidáme skořici.
Připravíme si drobenku: Smícháme mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přidáme 2 až 3 vejce, špetku soli a 1 lžíci rozpuštěného ghee másla. Vše spolu smícháme na drobenku – měla by mít konzistenci jako jemně vlhká hlína.
Dvě třetiny drobečky nasypeme na dno plechu. Na drobenku dáme strouhaná jablka a na vrch zbylou třetinu drobenky. Na závěr posypeme vrch ještě 1 až 2 lžičky cukru, který při pečení zkaramelizuje.
Pečeme na 180 ° C asi 30 až 40 min. – záleží na troubě a výšce koláčku.
Tento recept funguje také s klasickou pšeničnou moukou.
Případně můžete část rýžové mouky nahradit ovesnou, pohankovou, čirokovou nebo mandlovou moukou – k jablkům se skvěle chuťově hodí.
Namísto ghee másla můžete použít i klasické máslo nebo rostlinný tuk na pečení. Množství není třeba měnit.