Cheesecakes by k8 | Dokonalý Pavlova dort – recept
Recept na Pavlov dort vhodný i pro začátečníky. Díky němu se výborný Pavlův dort podaří opravdu každé hospodyňce a v každé troubě.
8 | kusy | bílek |
400 | gramů | krystalový cukr |
1 | polévková lžíce | kukuřičný škrob |
1 | polévková lžíce | vinný ocet |
Krém: | ||
250 | gramů | mascarpone |
250 | milligramů | šlehačková smetana |
2 | polévkové lžíce | moučkový cukr |
1 | polévková lžíce | vanilka |
500 | gramů | ovoce |
Tento dort je na 2x 24 cm pláty.
Vyšleháme samostatné bílky se špetkou soli do tuhé pěny, následně na 5x přidáme cukr. Šleháme dokud nevznikne velmi tuhý sníh, který stojí na šlehači.
Potom na nejnižších otáčkách přidáme 1PL octa a 1PL kukuřičného škrobu. Škrob i ocet jen lehce vmícháme do bílkovo-cukrové směsi.
Následně rozetřeme na 2 plechy, 2 pláty průměru 24cm.
Předehřejeme troubu na 150 stupňů, když vložíme pláty, snížíme teplotu na 120 stupňů, sušíme 2 hodiny. Pokud máte horkovzdušnou troubu tak nemusíte po hodině střídat plechy, pokud klasickou po hodině vyměňte plechy – ten co byl na vyšší příčce dejte na nižší a naopak.
Potom ještě necháme ve vypnuté troubě odpočívat asi 2 hodiny s otevřenými dvířky.
Když pláty vychladnou můžeme je začít plnit. Mascarpone si se šlehačkou, 2 lžícemi moučkového cukru a 1 lžící bourbon vanilky (já používám ve formě pasty) smícháme ručním mixérem do pevného krému.
Následně začneme plnit první polovinou krému první plat dortu, na který naskládáme nakrájené libovolné, ideálně čerstvé ovoce, přikryjeme druhým plátem a postup opakujeme.
Na vrch ozdobně naskládáme zbylé ovoce. Konzumujeme maximálně do druhého dne, protože Pavlovka zvykne pouštět cukr z plátů.