Výborný a na pohled zajímavý zákusek na způsob třeného těsta s třešněmi a pudinkovým krémem. Použít můžete čerstvé ovoce nebo kompot.
Těsto: | ||
350 | gramů | máslo |
250 | gramů | moučkový cukr |
400 | gramů | hladká mouka |
6 | kusy | vejce |
3 | polévkové lžíce | kakao |
1 | balíček | prášek do pečiva |
Krém: | ||
500 | gramů | mléko |
1 | balíček | Zlatý klas |
5 | polévkové lžíce | moučkový cukr |
250 | gramů | máslo |
1 | balíček | vanilkový cukr |
čokoládová poleva | ||
1 | kus | třešňový kompot |
Heru nebo máslo vyšleháme s cukrem do bíla a postupně přišleháváme po jednom žloutku. Pokud máme malá vejce, použijeme 7 kusů.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mouku smícháme s práškem do pečiva a na střídačku zamícháváme vařečkou (liznou) do máslové hmoty mouku se sněhem. Hmota bude velmi hustá.
2/3 těsta natřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Do jedné třetiny přimícháme kakao a ještě 2-3 lžíce oleje nebo teplé vody nebo šťávy z kompotu).
Kakaové těsto vylijeme na žluté těsto, poklademe višně, trošku je zatlačíme do tmavého těsta a dáme péct na 190-200 stupňů na 30-35 minut.
Z mléka, vanilkového cukru a pudinku uvaříme pudink. Máslo vyšleháme s cukrem. Vychladlý pudink zašleháme do másla. Krém naneseme na upečený a vychlazený koláč a necháme zatuhnout.
Polijeme čokoládovou polevou. Krájíme teplým nožem.