sedita321321
Chutné rohlíčky s bohatou náplní máku a ořechů.
Ingredience
Kynuté těsto: | ||
250 | gramů | hladká mouka |
250 | gramů | mouka pšeničná polohrubá |
70 | gramů | cukr práškový |
21 | gramů | droždí |
150 | mililitrů | mléko |
1 | kus | vejce |
150 | gramů | máslo |
špetka | sůl | |
Maková náplň: | ||
200 | gramů | mák mletý |
50 | gramů | moučkový cukr |
1 | balíček | vanilkový cukr |
1 | polévková lžíce | švestková povidla |
trochu | mléko horké | |
trochu | citrónová kůra | |
Ořechová náplň: | ||
200 | gramů | ořechy vlašské mleté |
50 | gramů | cukr práškový |
1 | balíček | vanilkový cukr |
trochu | mléko horké | |
trochu | rumové aroma | |
K potření: | ||
2 | kusy | žloutek |
Postup
- Nejprve si připravíme náplně.
- Maková náplň: Zemletý mák smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, švestkovým marmeládou a citrónovou kůrou. Zalijeme malým množstvím horkého mléka a utřeme hustou nádivku, aby se z ní daly formovat válečky.
- Ořechová náplň: Umleté ořechy smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme pár kapek rumového aroma a rozředíme trochou horkého mléka. Vymícháme hustou tvarovatelnou kaši.
- Z každého druhu nádivky vyšleháme cca 15 válečků o délce přibližně 10 cm.
- Kynuté těsto: Droždí necháme vykynout ve vlažném mléce s 1 lžičkou krystalového cukru. Oba druhy mouky smícháme, prosejeme, přidáme cukr, špetku soli, máslo, vejce a kvásek. Uhněteme bochník mastnějšího těsta, který zakryjeme potravinářskou fólií a odložíme na 15 minut do chladničky.
- Z vychladlého těsta vyšleháme 2 dlouhé palice. Z nich mezi dlaněmi vyformujeme celkem 30 malých kuliček. Každou rozválíme do podlouhlého tvaru na tloušťku asi 2-3 mm a délku cca 12 cm.
- Každý váleček náplně zabalíme do těsta a vyšleháme rohlíček. Rohlíky ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehanými žloutky a odložíme do chladu na cca půl hodiny, aby žloutková glazura co nejdříve vyschla.
- Natírání žloutkem ještě jednou zopakujeme a žloutkovou glazuru necháme znovu proschnout.
- Nakonec rohlíky necháme podkynout už v teple, dokud jejich žloutkový povrch nezačne kynutím praskat.
- Potom plech vložíme do trouby předehřáté na teplotu 200 ° C a pečeme 10-12 minut do zlato-hněda.
- Dobrou chuť!
Doplňující poznámky
Doplňující obrázky
sedita321321