Koláče

Makové a ořechové kynuté rohlíky




sedita321321

Chutné rohlíčky s bohatou náplní máku a ořechů.

Ingredience
Kynuté těsto:
250 gramů hladká mouka
250 gramů mouka pšeničná polohrubá
70 gramů cukr práškový
21 gramů droždí
150 mililitrů mléko
1 kus vejce
150 gramů máslo
špetka sůl
Maková náplň:
200 gramů mák mletý
50 gramů moučkový cukr
1 balíček vanilkový cukr
1 polévková lžíce švestková povidla
trochu mléko horké
trochu citrónová kůra
Ořechová náplň:
200 gramů ořechy vlašské mleté
50 gramů cukr práškový
1 balíček vanilkový cukr
trochu mléko horké
trochu rumové aroma
K potření:
2 kusy žloutek
Postup
  1. Nejprve si připravíme náplně.
  2. Maková náplň: Zemletý mák smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, švestkovým marmeládou a citrónovou kůrou. Zalijeme malým množstvím horkého mléka a utřeme hustou nádivku, aby se z ní daly formovat válečky.
  3. Ořechová náplň: Umleté ​​ořechy smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme pár kapek rumového aroma a rozředíme trochou horkého mléka. Vymícháme hustou tvarovatelnou kaši.
  4. Z každého druhu nádivky vyšleháme cca 15 válečků o délce přibližně 10 cm.
  5. Kynuté těsto: Droždí necháme vykynout ve vlažném mléce s 1 lžičkou krystalového cukru. Oba druhy mouky smícháme, prosejeme, přidáme cukr, špetku soli, máslo, vejce a kvásek. Uhněteme bochník mastnějšího těsta, který zakryjeme potravinářskou fólií a odložíme na 15 minut do chladničky.
  6. Z vychladlého těsta vyšleháme 2 dlouhé palice. Z nich mezi dlaněmi vyformujeme celkem 30 malých kuliček. Každou rozválíme do podlouhlého tvaru na tloušťku asi 2-3 mm a délku cca 12 cm.
  7. Každý váleček náplně zabalíme do těsta a vyšleháme rohlíček. Rohlíky ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rozšlehanými žloutky a odložíme do chladu na cca půl hodiny, aby žloutková glazura co nejdříve vyschla.
  8. Natírání žloutkem ještě jednou zopakujeme a žloutkovou glazuru necháme znovu proschnout.
  9. Nakonec rohlíky necháme podkynout už v teple, dokud jejich žloutkový povrch nezačne kynutím praskat.
  10. Potom plech vložíme do trouby předehřáté na teplotu 200 ° C a pečeme 10-12 minut do zlato-hněda.
  11. Dobrou chuť!

Doplňující poznámky

Doplňující obrázky
Makové a ořechové kynuté rohlíky, Recepty na koláče, sedita321321, 1

sedita321321





Ochutnejte také