Chutné pistáciové sušenky, se kterými okouzlíte hosty
125 | gramů | máslo |
120 | gramů | krystalový cukr |
1 | kus | žloutek |
1 | polévková lžíce | mléko |
1 | kus | vanilkový cukr |
160 | gramů | hladká mouka |
30 | gramů | kakao |
špetka | sůl | |
1 | kus | bílek |
50 | gramů | pistácie nesolené |
pistáciová pasta |
Změklé máslo utřeme s krystalovým a vanilínovým cukrem. Přidáme žloutek a mléko a dobře utřeme mixérem. Ve zvláštní misce spolu smícháme mouku, kakao a sůl. Tuto práškovou směs přidáme k máslové směsi a vše spolu zpracujeme.
Přikryjeme fólií a necháme v chladu 30 minut. Po odstátí těsto nabíráme lžící a formujeme kuličky (20g). Obalíme je v bílku a nasekaných pistáciových oříšcích.
Ukládáme na plech s papírem nepříliš blízko sebe. Koncem dřevěné vařečky uděláme do každé kuličky dírku. Jen opatrně, aby nepopraskali a nerozpadli se.
Pečeme je 10 minut na 175°C, ne déle aby nebyly suché. Keksy mají být po upečení měkké a ne tvrdé a suché.
Po vychladnutí plníme pistáciovou pastou/ krémem. Můžete ji i koupit, ale já jsem dělala svou domácí.