Zákusky

Ořechové žloutkové řezy, nejlepší tradiční recept




Martuška 123, Žloutkové řezy

Recept na tradiční žloutkové řezy, vynikající ořechový koláč se žloutkovou polevou, který pekli ještě naše babičky. Hodí se na Vánoce, Velikonoce, na svatbu či ke kávě.

Ingredience
6 kusy bílek
250 gramů moučkový cukr
150 gramů polohrubá mouka
250 gramů máslo
300 gramů mleté ​​ořechy
1 balíček prášek do pečiva
Žloutková poleva:
6 kusy žloutek
250 gramů moučkový cukr
Postup

Recept na těsto:

Měkké máslo si vyšleháme s cukrem, postupně přidáme ořechy a na střídačku tuhý sníh z bílků a prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Plech vymažeme a vysypeme moukou, na něj vylijeme těsto a pečeme na 180 stupňů asi 30-35 minut.

Recept na žloutkovou polevu

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Ještě na horký koláč vylijeme trošku polevy a uděláme jakoby skořápku z ní, na tenko a teprve potom vylijeme zbytek polevy a zahladíme.

Necháme zcela uschnout a vychladnout.

Koláček je nejlépe krájet nahřátým nožem.

Dobrou chuť!

Doplňující poznámky

Více receptů na žloutkové řezy

Jak krájet žloutkové řezy, polevu, zákusky, koláče a dorty

Výnos
1 plech





Ochutnejte také