Martuška 123, Žloutkové řezy
Recept na tradiční žloutkové řezy, vynikající ořechový koláč se žloutkovou polevou, který pekli ještě naše babičky. Hodí se na Vánoce, Velikonoce, na svatbu či ke kávě.
6 | kusy | bílek |
250 | gramů | moučkový cukr |
150 | gramů | polohrubá mouka |
250 | gramů | máslo |
300 | gramů | mleté ořechy |
1 | balíček | prášek do pečiva |
Žloutková poleva: | ||
6 | kusy | žloutek |
250 | gramů | moučkový cukr |
Recept na těsto:
Měkké máslo si vyšleháme s cukrem, postupně přidáme ořechy a na střídačku tuhý sníh z bílků a prosetou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Plech vymažeme a vysypeme moukou, na něj vylijeme těsto a pečeme na 180 stupňů asi 30-35 minut.
Recept na žloutkovou polevu
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Ještě na horký koláč vylijeme trošku polevy a uděláme jakoby skořápku z ní, na tenko a teprve potom vylijeme zbytek polevy a zahladíme.
Necháme zcela uschnout a vychladnout.
Koláček je nejlépe krájet nahřátým nožem.
Dobrou chuť!
Více receptů na žloutkové řezy
Jak krájet žloutkové řezy, polevu, zákusky, koláče a dorty
- Neumíte pokrájet cukrovou, citrónovou, čokoládovou polevu, koláče, zákusky a dorty? Přečtěte si tipy a triky jak krájet zákusky, koláče a dorty