Pečivo z kynutého těsta se skořicí a hořkou čokoládou.
Kvásek: | ||
1 | polévková lžíce | hladká mouka |
42 | gramů | droždí čerstvé |
1 | čajová lžička | krystalový cukr |
100 | mililitrů | vlažné mléko |
Těsto: | ||
500 | gramů | polohrubá mouka |
70 | gramů | krystalový cukr |
2 | kusy | žloutek |
200 | mililitrů | vlažné mléko |
100 | gramů | máslo |
Náplň: | ||
100 | gramů | máslo |
2 | balíčky | skořicový cukr |
špetka | cejlonská skořice mletá | |
1 | polévková lžíce | krystalový cukr |
30 | gramů | hořká čokoláda 70% |
1. Připravíme si nádivku. Máslo smícháme se skořicovým a krystalovým cukrem. Přimícháme také špetku skořice na hrot nože. Krátce prošleháme ručním mixérem, aby nádivka získala nadýchanou konzistenci a nevytékala. Nádivku rozdělíme na 2 stejné části, do druhé přidáme ve vodní lázni rozpuštěnou vychladlou čokoládu a znovu krátce prošleháme. Odložíme do chladu.
2. Máslo do těsta vyjmeme předem z chladničky a necháme změknout. Potom mírně zahřejeme v mikrovlnce a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
3. Z mouky, vlažného mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
4. Do prosáté mouky přidáme v mléce rozšlehané žloutky, máslo, cukr a kvásek. Spolu promícháme a ručně uhněteme těsto, které necháme v utěrkou nebo potravinářskou fólií zakryté misce kynout cca 1 hodinu.
5. Vykynuté těsto přendáme na prkno, trochu promícháme a rozdělíme napůl.
6. Z každé poloviny rozválíme obdélník o rozměrech cca 20×25 cm, o tloušťce 3-4 mm.
7. Jeden plát potřeme skořicovou a druhý skořicovo-čokoládovou nádivkou. Každý nakrájíme na pásky široké cca 2 cm, které upravíme do tvaru srdce tak, že srolujeme okraje a ve středu vyformujeme hrot. Srdíčka průběžně ukládáme na plech vystlaný pečícím papírem.
8. Na plechu necháme ještě podkynout cca 15 minut a poté dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme cca 15-20 minut nebo podle své trouby.
Dobrou chuť!