Dorty

Vynikající jahodový koláček




Výborný hrníčkový jahodový koláček. I když na první pohled vypadá docela nenápadně, doma jsme se na něm brzy pobili, korpus je krásný vláčný a jahodová vrstva, zda vlastně svá božská,

Ingredience
Korpus:
4 kusy vejce
3⁄4 hrnek cukr krupice
1 hrnek polohrubá mouka
1 čajová lžička prášek do pečiva
3 polévkové lžíce olej
3 polévkové lžíce voda
200 gramů jahody
1 čajová lžička kukuřičný škrob
Jahodová omáčka:
300 gramů jahody
200 mililitrů voda
1 polévková lžíce cukr
1 polévková lžíce kukuřičný škrob
Postup

Jahody omyjeme, nakrájíme na menší kousky, smícháme se škrobem. Dno formy vysteleme pečícím papírem, (boku vymažeme máslem) posypeme 1PL krystalového cukru a rovnoměrně umístíme jahody.

Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, krátce přišleháme olej, vodu a lehce přimícháme mouku. Těsto rozetřeme na jahody. Pečeme při teplotě ccca 185°C cca 45 minut, nebo dle zkušenosti se svou troubou. Necháme vychladnout.

Jahodová omáčka:

Polovinu jahod rozmačkáme vidličkou a zahřejeme se 150 ml vody, 1 pl cukru (nemusí být). V troše vody rozmícháme škrob a omáčku zahustíme, necháme vařit. Na závěr k ní přidáme druhou polovinu jahod nakrájenou na menší kousky. Už nevaříme a nalijeme na vršek koláčku. Necháme vychladnout.

Podáváme se zmrzlinou nebo šlehačkou.

Doplňující obrázky
Vynikající jahodový koláček, Recepty na dorty, Kamila, 1





Ochutnejte také