Výborný hrníčkový jahodový koláček. I když na první pohled vypadá docela nenápadně, doma jsme se na něm brzy pobili, korpus je krásný vláčný a jahodová vrstva, zda vlastně svá božská,
| Korpus: | ||
| 4 | kusy | vejce |
| 3⁄4 | hrnek | cukr krupice |
| 1 | hrnek | polohrubá mouka |
| 1 | čajová lžička | prášek do pečiva |
| 3 | polévkové lžíce | olej |
| 3 | polévkové lžíce | voda |
| 200 | gramů | jahody |
| 1 | čajová lžička | kukuřičný škrob |
| Jahodová omáčka: | ||
| 300 | gramů | jahody |
| 200 | mililitrů | voda |
| 1 | polévková lžíce | cukr |
| 1 | polévková lžíce | kukuřičný škrob |
Jahody omyjeme, nakrájíme na menší kousky, smícháme se škrobem. Dno formy vysteleme pečícím papírem, (boku vymažeme máslem) posypeme 1PL krystalového cukru a rovnoměrně umístíme jahody.
Vajíčka vyšleháme s cukrem do pěny, krátce přišleháme olej, vodu a lehce přimícháme mouku. Těsto rozetřeme na jahody. Pečeme při teplotě ccca 185°C cca 45 minut, nebo dle zkušenosti se svou troubou. Necháme vychladnout.
Jahodová omáčka:
Polovinu jahod rozmačkáme vidličkou a zahřejeme se 150 ml vody, 1 pl cukru (nemusí být). V troše vody rozmícháme škrob a omáčku zahustíme, necháme vařit. Na závěr k ní přidáme druhou polovinu jahod nakrájenou na menší kousky. Už nevaříme a nalijeme na vršek koláčku. Necháme vychladnout.
Podáváme se zmrzlinou nebo šlehačkou.

