Zákusky

Velehory




…nebo odpalované těsto jako krémeš na plechu. I takto si můžeme usnadnit, pokud nemusí být větrníky.

Ingredience
Těsto:
250 mililitrů voda
125 gramů ztužený tuk
150 gramů hladká mouka
6 kusy vejce
Náplň:
500 mililitrů mléko
300 gramů cukr krupice
150 mililitrů voda
2 kusy Zlatý klas
2 kusy žloutek
250 gramů máslo
500 mililitrů smetana 33%
Postup

Do vody dáme tuk a necháme vařit, přidáme mouku za stálého míchání a necháme vařit – odpalovat dokud se těsto nespojí. Odstavíme a necháme chvilku vychladnout, poté postupně přidáváme vajíčka a dobře vždy vyšleháme.

Těsto rozdělíme na 2 části, každou rozetřeme na plech s pečícím papírem. Já si papír namočím a zmačkaný dám na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200° přibližně 15 min. – těsto se nám při pečení nadzvedne a vytvoří tzv. velehory. Po upečení necháme těsta vychladnout.

Náplň – z cukru uděláme karamel, zalijeme vodou a necháme rozvařit, v mléce rozmícháme zlatý klas a žloutky. Přidáme k rozvařenému karamelu a uvaříme na pudink. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout.

Máslo prošleháme a postupně přidáváme vychladlou karamelovou hmotu. Krém natřeme na plát těsta, na to natřeme vyšlehanou šlehačku a přikryjeme druhým plátem. Vrch můžeme postříkat čokoládou nebo jen posypat cukrem.

Doplňující poznámky

Komu se zdá být koláč velký doporučuji udělat z poloviční dávky do kulaté formy a máme jej ve tvaru dortu.





Ochutnejte také