Koláče

Letní jahodový koláček




Nejlépe chutná vychlazený. Jednoduchý koláček s pudinkové-tvarohovým krémem a zakysanou smetanou.

Ingredience
Piškot:
4 kusy vejce
4 polévkové lžíce moučkový cukr
6 polévkové lžíce hladká mouka
3⁄4 decilitr voda horká
3⁄4 decilitr olej
1⁄2 balíček prášek do pečiva
Krém 1:
8 decilitry mléko
2 balíčky Zlatý klas
5 polévkové lžíce krystalový cukr
2 balíčky vanilkový cukr
500 gramů tvaroh jemný
3 plátky želatina
Krém 2:
200 gramů jahody
400 gramů zakysaná smetana 18%
3 plátky želatina
1 kilogram jahody
Postup

Piškot:

Vejce s cukrem vyšleháme do husté světlé hmoty, za stálého šlehání přiléváme vodu a olej a nakonec na nejmenších otáčkách přisypeme mouku s práškem do pečiva.

Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech nebo použijeme pečící papír. Pečeme na 190-200 stupňů asi 25 minut.

Hotovou piškot potřeme jahodovým džemem a poklademe omyté rozpůlené jahody.

Krém 1:

Z cukru, mléka a Zlatého klasu uvaříme hustý pudink. Zasypeme vanilkovým cukrem a necháme vychladnout. Vyšleháme a přišleháme tvaroh.

Plátky želatiny necháme v hrníčku nabobtnat, jak je v návodu asi 10 minut. Potom zahřejeme dokud se želatina nerozpustí.

Ještě do teplého dáme ze tři lžíce krému a promícháme aby se krém spojil s želatinou. Potom tuto směs zašleháme do celého krému. Naneseme na jahody a necháme zatuhnout.

Krém 2:

Jahody rozmixujeme. Plátky želatiny necháme nabobtnat. Rozmixované jahody smícháme se zakysanou smetanou, přidáme lžíci cukru pokud chceme.

Želatinu zahřejeme dokud se nerozpustí, ještě do teplé dáme 2 lžíce smetany s jahodami, dobře promícháme a vylijeme do zbylé smetany s jahodami. Dobře promícháme a vylijeme na pudinkový tvarohový krém. Necháme zatuhnout celý koláč a hlavně zchladit.

Pokud nejste zvyklí na plátkovou želatinu, klidně použijte želatinový ztužovač za studena a postupujte podle návodu.

Dobrou chuť!





Ochutnejte také