Tradiční vánoční klasika, která přináší kouzlo a vůni Vánoc.
Ingredience
Linecké těsto: | ||
300 | gramů | hladká mouka dortová pšeničná |
200 | gramů | máslo |
80 | gramů | moučkový cukr |
1⁄2 | kus | vanilkový lusk |
1 | čajová lžička | prášek do pečiva s vinným kamenem |
2 | kusy | žloutek |
1 | čajová lžička | citrónová kůra |
Kakaový krém: | ||
90 | gramů | Salko |
150 | gramů | máslo |
1 | polévková lžíce | kakao |
Čokoládová poleva: | ||
70 | gramů | čokoláda hořká 85% |
15 | gramů | máslo |
Postup
- Mouku prosejeme a smícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme kypřicí prášek a citrónovou kůru.
- Přimícháme žloutky, máslo a uhněteme těsto, které rozválíme na tloušťku cca 3-4 mm.
- Pomocí formičky vykrajujeme kolečka. Ukládáme je na plech vyložený pečícím papírem.
- Zbytky těsta po vykrajování znovu promícháme, rozválíme a postup pokaždé opakujeme.
- Pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 170 ° C cca 8-10 minut. Upečená kolečka necháme vychladnout na mřížce.
- Z másla, kondenzovaného mléka a kakaa utřeme krém, který přendáme do zdobícího sáčku a pomocí něj kolečka navzájem poslepujeme. Máslo a kondenzované mléko musí mít stejnou teplotu, jinak se krém může srazit.
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, ihned přidáme máslo, utřeme a linecké kolečka ozdobíme. Necháme ztuhnout v chladničce.
- Dobrou chuť!