Chutný ořechový koláček s příchutí kávy a rybízem pod bílkovou peřinou.
Ingredience
| 3 | kusy | vejce |
| 200 | gramů | moučkový cukr |
| 5 | polévkové lžíce | káva uvařená |
| 150 | gramů | mouka polohrubá |
| 75 | gramů | ořechy vlašské |
| 1⁄2 | balíček | prášek do pečiva s vinným kamenem |
| 250 | gramů | rybíz |
| 3 | kusy | bílek |
| špetka | sůl | |
| K potření formy: | ||
| trochu | máslo | |
Postup
- Bílky určené do těsta oddělíme od žloutků a odložíme do chladu. Ořechy umeleme. Mouku prosejeme a smícháme s práškem do pečiva a ořechy. Uvaříme asi 0,5 dl instantní kávy, kterou necháme vychladnout. Rybíz utrhneme ze stopek, omyjeme, scedíme a necháme okapat. Čerstvé jsou nejlepší, ale můžeme použít i zmrazené.
- Žloutky a cukr vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme po lžících vychlazenou kávu a směs mouky s ořechy. Bílky vyšleháme se špetkou soli a nakonec postupně zamícháme do těsta.
- Těsto vylijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v troubě vyhřáté na teplotu cca 180 ° C asi 30 minut.
- Mezitím si připravíme sladkou sněhovou pěnu. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Postupně do něj přidáváme cukr, dokud nevznikne hustá pěna.
- Asi 10-15 minut před dopečením těsta koláč vyjmeme z trouby, navrstvíme rybíz a natřeme sladkou sněhovou pěnou. Dopečeme do zlato-hněda. Dobrou chuť!

