Jednoduchý způsob jak vyčarovat z lineckého těsta pět druhů Vánočního cukroví
250 | gramů | margarín |
120 | gramů | moučkový cukr |
1 | kus | žloutek |
400 | gramů | hladká mouka |
trochu | vanilkový extrakt |
Těsto:
Změklý margarín nebo máslo, cukr, žloutko utřeme v misce. Přidáme mouku a rukama zpracujeme těsto. Ochutíme vanilkovým extraktem. Těsto se nelepí, tak ho nedávám do chladničky, ale hned s ním pracuji.
Rozdělila jsem těsto na 3 části.
Vanilková:
Uděláme si menší kulku, trochu je zploštíme, dovnitř dáme čtvrtinu oříšku a zamotáme. Vyformujeme nos a ukládáme na plech vystlaný papírem. Pečeme asi 15 min na 170-180 C. Vychladlé namočíme v čokoládě a posypeme čokoládovými drobenkami.
Vanilkové hvězdy slepované s džemem
Těsto vyválíme na tloušťku asi 3-4 mm. Vykrojené tvary dáme na plech a pečeme 10-12 min těsto (závisí na troubě) dokud ze spodu nezačnou chytat barvu. Upečené necháme vychladnout a slepujeme džemem.
Tlapky polomáčené v čokoládě a posypané lískovými ořechy
Těsto vymačkáme ze zdobícího sáčku s nástavcem v páskech stejné délky, nebo si vytvoříme válečky, které zploštíme vidličkou.
Kakaové hvězdičky
Do druhé části jsem přimíchala 1 PL kakaa a upečené čokoládové hvězdy slepila čokoládou.
Ořechové kvítky
A do třetí části jsem přimíchala mleté ořechy a upekla ořechové kvítky.
Vykrojené koláčky ukládáme na plech s papírem a pečeme 13-15 min na 170 C.
Více receptů na instagramu @frommykitchendotcom